MJ declanşează selecţia pentru noul şef al DIICOT şi ocuparea unor funcţii de conducere din DNA şi PG

Ministerul Justiţiei a anunţat miercuri că a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DIICOT, post rămas vacant după ce şefa instituţiei Giorgiana Hosu a demisionat în septembrie 2020.

De asemenea, MJ a demarat selecţia pentru ocuparea unor funcţii de conducere din DIICOT, DNA şi Parchetul General.

Astfel, posturile vacante pentru care este demarată selecţia sunt:

* La DIICOT – procuror şef, procuror şef adjunct, procuror şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de terorism şi criminalităţii informatice;

* La DNA – procuror şef adjunct, procuror şef secţie – Secţia de combatere a corupţiei, procuror şef secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, procuror şef secţie – Secţia judiciară penală;

* La Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – procuror şef secţie – Secţia de resurse umane şi documentare.

"Este o etapă importantă pentru justiţie. DNA şi DIICOT sunt corpuri de elită în lupta anticorupţie şi împotriva criminalităţii organizate şi au nevoie de o conducere stabilă şi cu atribuţii complete. Este momentul să consolidăm DNA şi DIICOT, să întărim lupta anticorupţie şi împotriva criminalităţii organizate printr-o conducere cu autoritate şi puteri depline. Îi îndemn pe toţi procurorii care îndeplinesc cerinţele să se înscrie la concurs. Este ocazia să se implice la nivel de funcţie de decizie şi să impună acele schimbări pe care le aşteaptă procurorii pentru a lucra în anchete penale profesioniste, imparţiale şi independente. Sunt funcţii care pot da o direcţie importantă în lupta anticorupţie şi împotriva criminalităţii. Ca ministru al Justiţiei le garantez tuturor procurorilor că sunt pe deplin independenţi, că voi respinge public orice formă de presiune asupra lor şi le voi sprijini solicitările pentru buna funcţionare a instituţiilor. Ştiu că reforma sistemului judiciar este un proces greu şi că vor fi piedici. Tocmai de aceea avem nevoie de procurori şefi integri, puternici, independenţi", a declarat ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Calendarul, criteriile de organizare şi desfăşurare a selecţiei pot fi consultate pe pagina web a Ministerului: http://www.just.ro/anunt-selectie-procurori/.

Selecţia se va desfăşura la sediul MJ, în perioada 28 iulie – 15 septembrie, iar cei interesaţi pot depune cereri de înscriere până la 1 septembrie.

Pe 2 septembrie, va fi afişată lista cu procurorii care îndeplinesc condiţiile de participare la selecţie, urmând ca aceştia să susţină interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, în perioada 6 – 9 septembrie.

Ulterior, propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de următoarele înscrisuri:

* adeverinţă eliberată de angajator care să ateste îndeplinirea condiţiilor de vechime prevăzute de lege;

* declaraţiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10) şi alin. (11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

* un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic, pe suport specific (memory stick sau CD); proiectul va fi încadrat într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăşi 10 pagini;

* un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european prevăzut în anexa Hotărârii de Guvern nr. 1021 /2004;

* minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea, în ultimii 5 ani;

* ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie;

* orice alte înscrisuri relevante. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres