Secţia pentru procurori a CSM sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu scurgerile de informaţii de la Secţia de investigare a magistraţilor

Secţia pentru procurori a CSM a decis, vineri, să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a se efectua verificări în legătură cu modul de comunicare şi scurgerile de informaţii în presă din dosarele aflate pe rolul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Membrii Secţiei pentru procurori a CSM s-au reunit vineri în şedinţă, pentru a lua poziţie faţă de declaraţiile date joi de procurorul şef al SIIJ, Gheorghe Stan.

În cadrul şedinţei, procurorul Cristian Ban a reclamat faptul că din dosarele instrumentate de SIJJ s-au scurs informaţii în anumite publicaţii.

"Având în vedere că, în cursul acestei dimineţi, am văzut că în presă au apărut tot felul de informaţii, chiar denunţul în formă copiată dintr-un dosar penal, faptul că în ultimele săptămâni apar scurgeri de informaţii în mod repetat, apar declaraţiile unor martori în presă, apreciez că se impune efectuare unor verificări de către Inspecţia Judiciară la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la modul de comunicare publică de către Secţia specială, precum şi modul de gestionare a acestor scurgeri de informaţii", a precizat Cristian Ban.

Cristian Ban a declarat că anumite informaţii din declaraţia dată joi seara de Gheorghe Stan nu corespund adevărului şi "ar trebui corectate într-un făgaş al normalităţii".

"Aş preciza faptul că s-a vehiculat de către şeful acestei structuri faptul că 70% dintre sesizările în dosarele care au fost preluate de această structură de la celelalte unităţi de parchet ar fi din oficiu. Am în faţă datele oficiale comunicate chiar de Parchetul General la momentul preluării acestor dosare de la acele structuri către structura specializată şi vreau să dau citire numai pe ultimii trei ani. În anul 2016, avem un total cauze de soluţionat – 4.579, din care doar 94 de dosare sunt formate prin sesizări din oficiu, restul fiind denunţuri şi plângeri ale persoanelor nemulţumite de soluţiile pronunţate în cauză. Când fac citire la aceste cifre mă refer la întreg Ministerul Public, toate parchetele Curţilor de Apel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchete militare, DNA şi DIICOT. Deci, 94 din 4.579 este undeva un procent de 2% sesizări din oficiu. Pentru anul 2017, avem total cauze de soluţionat – 4034, dintre care 77 sunt cu sesizări din oficiu. Rezultă un procent de 1,9% cauze sesizate din oficiu. Şi în primul semestru al anului 2018 avem 2.321 cauze de soluţionat, dintre care 39 cauze din oficiu, respectiv un procent de 1,6% din numărul total al acestuia", a spus Cristian Ban.

Procurorul a precizat că "s-au rostogolit şi s-au speculat în fel şi chip aceste date prezentate", fiind preluate chiar de către o asociaţie profesională.

"De asemenea, s-au mai făcut afirmaţii pe care eu le consider neîntemeiate, nejustificate, în sensul că majoritatea colegilor au fost de acord cu înfiinţarea acestei secţii. Ca să fim foarte limpezi şi să fim în adevărul istoric al creării acestei structuri trebuie să pornim de la nivelul anului 2017. Trebuie să precizăm faptul că propunerea de înfiinţare a acestei structuri nu a aparţinut sistemului judiciar. Nici din partea colegilor procurori, nici judecători, nici a CSM. Trebuie să precizăm faptul că au fost două avize negative ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii, că au fost peste 4.000 de semnături care au arătat o majoritate covârşitoare în sensul respingerii acestei propuneri. Într-adevăr există şi o minoritate şi din cadrul plenului CSM, dintre membri CSM şi din rândul colegilor noştri judecători şi procurori care a apreciat utilitatea înfiinţării acestei structuri ca o garanţie pentru independenţă, dar marea majoritate, majoritatea covârşitoare a apreciat că această secţie nu poate face altceva şi are un rol de presiune asupra colegilor noştri judecători şi procurori", a afirmat Ban.

Gheorghe Stan a declarat joi că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a preluat, de la data la care a devenit operaţională, 1.422 de dosare, iar dintre acestea 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu.

El a mai spus atunci că au existat multe semnale pozitive din partea magistraţilor, în sensul primirii cu deschidere a înfiinţării secţiei pe care o conduce. AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres