UPDATE CSM respinge, după discuţii aprinse, proiectul USR de desfiinţare a SIIJ (surse)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat joi aviz negativ pe proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.

Conform surselor, 10 membri ai CSM au votat pentru menţinerea SIIJ, 8 pentru desfiinţare, iar procurorul general Gabriela Scutea şi-a anulat votul.

Votul CSM este unul consultativ.

În timpul şedinţei, au existat discuţii aprinse între membrii CSM care susţin această secţie şi cei care cer desfiinţarea ei.

Judecătoarea Simona Marcu a susţinut că proiectul USR are o serie de probleme, care ţin în principal de o tehnică legislativă deficitară.

Parchetul General a trimis 40 de observaţii cu privire la iniţiativa USR, iar procurorul general Gabriela Scutea a atras atenţia că proiectul este de fapt un "copy-paste" după unele anterioare.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a admis că acest proiect poate suferi îmbunătăţiri, însă a anunţat că va da aviz pozitiv, deoarece Parlamentul poate aduce modificări ţinându-se cont de observaţiile venite din partea sistemul judiciar.

Judecătoarea Lia Savonea a afirmat că proiectul de lege are "grave vicii de tehnică legislativă", aducând ca argument cele 40 de observaţii trimise de Parchetul General.

Procurorul Mihai Ban a afirmat însă că secţia specială este o "emanaţie politică" şi ar trebui desfiinţată tot pe cale politică.

"Îmi menţin punctul de vedere, în sensul că această structură de Parchet este o emanaţie politică şi, aşa cum s-a născut, aşa trebuie să şi dispară, adică tot politic. Din această perspectivă, eu cred că nu are relevanţă cine este iniţiatorul sau din ce zonă politică vine un proiect pentru desfiinţarea acestei structuri. Sunt în continuare în asentimentul a peste 85% dintre colegii procurori, care prin adunările generale de acum două luni s-au pronunţat pentru desfiinţarea acestei structuri de Parchet. Eu voi vota un aviz favorabil cu observaţii. De ce spun observaţii, pentru că, într-adevăr, mi-am însuşit şi eu observaţiile procurorului general în sensul că nu sunt reglementate anumite situaţii tranzitorii, care pot apărea după desfiinţare şi pe care eu le consider absolut necesare a fi cuprinse în corpul legii", a afirmat Mihai Ban.

Discursul acestuia a atras replica judecătoarei Gabriela Baltag.

"Este suprinzător să auzim că un procuror vorbeşte despre o structură din cadrul Parchetului că este o emanaţie politică şi cere desfiinţarea politică. (…) Eu am în faţă activitatea secţiei pe anul 2019, activitatea care a trecut prin cenzura noastră şi nu regăsesc aici nimic din ce am regăsit în raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA pe dosarele magistraţilor. O să spuneţi că nu a făcut dosare. A făcut dosare. Nu a trimis foarte mulţi în judecată. Sunt două trimiteri în judecată. Avem 417 dosare soluţionate şi numai două trimiteri în judecată. Ne aducem aminte de miile de dosare (de la DNA – n.r.) soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună secţia? Că a mers la judecător să obţină doar un mandat pentru o avizare pe măsuri tehnice? De aceea nu e bună secţia, că nu au fost ascultaţi în masă magistraţii? Am fost surprinsă de conduita domnului procuror Ban", a spus Baltag.

"Pe mine mă surprinde pregătirea dumneavoastră în materie penală. Sunteţi specialistă în Parchet şi suspectă preocuparea dumneavoastră pentru DNA", i-a răspuns procurorul Mihai Ban.

Proiectul a fost depus la începutul lunii mai, fiind semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR, dar şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

"În loc să susţină desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, unii sunt preocupaţi să impună mai repede noi şefi acolo. Îi solicit premierului Ludovic Orban să se ţină de cuvânt şi să desfiinţeze această secţie prin ordonanţă de urgenţă. Tema a fost arhidezbătută în spaţiul public, nu ia prin surprindere pe nimeni. Este clar că punerea în acord a legislaţiei noastre cu recomandările GRECO, avizele Comisiei de la Veneţia şi recomandările din cadrul MCV reprezintă o urgenţă. Această secţie odioasă, concepută de Liviu Dragnea, trebuie desfiinţată imediat, nu întărită", declara, la începutul acestei luni, deputatul USR Stelian Ion.

Potrivit USR, desfiinţarea SIIJ "nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma rezultatelor obţinute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro".

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a solicitat CSM să avizeze favorabil proiectul de desfiinţare a SIIJ, susţinând că această structură a fost "o şmecherie" menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea.

"Joi este o zi importantă: pe ordinea de zi a plenului CSM se află, spre avizare, propunerea legislativă de desfiinţare a SIIJ, propunere legislativă iniţiată şi semnată de mine împreună cu mai mulţi colegi parlamentari de la USR. Sper ca plenul CSM să avizeze favorabil această iniţiativă legislativă. Am spus dintotdeauna că această secţie specială, aşa cum a fost moşită de Iordache şi gaşca celor care se pare că au participat la întâlnirile 'centrelor de reflecţie', nu-şi are rostul în sistemul de justiţie românesc, fiind doar o şmecherie menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea. De altfel, raportul de activitate al SIIJ pe anul 2019 vorbeşte de la sine: din 417 cauze, 415 au fost clasate! Cred în acest demers de desfiinţare a SIIJ şi îl voi sprijini până la capăt, indiferent câte campanii de defăimare şi denigrare vor continua să fie regizate şi orchestrate împotriva mea!", afirma Ana Birchall. AGERPRES/(A – autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citiţi şi:

 

USR: Avizul negativ al CSM în cazul proiectului de desfiinţare a Secţiei speciale – inexplicabil

Sursa: Agerpres