Aurescu: Nicio acţiune de politică externă a României nu este afectată de ceea ce se întâmplă pe scena politică internă

Nicio acţiune de politică externă a României nu este afectată în vreun fel de ceea ce se întâmplă pe scena politică internă, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El a susţinut o conferinţă de presă alături de omologul său din Republica Moldova, Nicolae Popescu.

"Cred că faptul că instituţiile statului, diplomaţia, ambasadele noastre, Ministerul Afacerilor Externe în general reuşeşte să îşi îndeplinească atribuţiile într-un mod foarte eficient chiar şi în situaţii de criză politică internă arată că suntem pe calea cea bună atunci când vorbim despre consolidarea rezilienţei, adică exact tema pe care o reprezintă astăzi Reuniunea Diplomaţiei Române", a completat Aurescu.

El a prezentat, în acest context, exemplul acţiunii de evacuare a peste 150 de cetăţeni afgani.

"Faptul că zilele trecute am reuşit o operaţiune extrem de complicată, şi anume aceea de a finaliza evacuarea din Afganistan a 156 de cetăţeni afgani care sunt de interes pentru România, sub protecţia României, cetăţeni afgani ai noştri, adică foşti colaboratori ai trupelor române care au participat la teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi, magistraţi, profesori, activişti în domeniul drepturilor omului, poliţişti, dintre care 53 de copii şi adolescenţi, este o dovadă a faptului că diplomaţia română funcţionează, împreună cu alte instituţii ale statului român participante la celula de criză", a subliniat Aurescu.

Mai mult, a adăugat că printre cetăţenii români evacuaţi existau şi persoane cu cetăţenie dublă, româno-moldoveană.

"Este iarăşi un exemplu de rezilienţă a diplomaţiei", a arătat el.

Potrivit lui Aurescu, celula de criză interinstituţională nu mai planifică acţiuni de anvergură, dar continuă o perioadă pentru eventualitatea unor solicitări punctuale de evacuare a unor cetăţeni afgani, după ce aceştia vor fi primit validările de securitate necesare. AGERPRES/(A – autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Citeşte şi:

 

Miniştrii de Externe din Republica Moldova, Grecia, Italia şi India – invitaţi ai Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie