Bihor: Două autospeciale de lucru cu apă şi spumă au rămas preventiv la locul incendiului din Salonta

Două autospeciale de lucru cu apă şi spumă au rămas preventiv la locul incendiului de la periferia municipiului Salonta pentru asigurarea şi supravegherea zonei, în vederea prevenirii unor situaţii de urgenţă generate de reizbucnirea focului în depozitul incendiat, a informat, într-un comunicat, ISU Bihor.

Peste 60 de pompieri militari bihoreni au acţionat vineri pentru stingerea incendiului de mari proporţii, izbucnit în noaptea de joi spre vineri, 9 iulie a.c., la o firmă de colectare şi reciclare deşeuri de materiale plastice de pe strada Ghestului din municipiul Salonta. Fumul negru şi dens a fost vizibil chiar şi de la 30 de kilometri depărtare.

Potrivit sursei, echipajele de pompieri militari acţionează în continuare şi la această oră pentru căutarea şi lichidarea focarelor ascunse şi înlăturarea efectelor negative.

"Pompierii militari bihoreni adresează mulţumiri Primăriei Salonta, care a intervenit cu un buldoexcavator, domnului Boitiu George, din cadrul societăţii comerciale Ardealul, care a pus la dispoziţie un utilaj Manitou, domnului Kiss Istvan, un locuitor din Salonta, care s-a oferit voluntar să sprijine acţiunea pompierilor, transportând, cu tractorul personal, cu cisternă cu o capacitate de 10 000 de litri, apă pentru alimentarea autospecialelor, şi nu în ultimul rând, locuitorilor municipiului Salonta, care au dat dovadă de empatie şi altruism, asigurându-se că salvatorii au la dispoziţie suficientă apă potabilă, pentru a se hidrata în pauzele de câteva secunde luate pentru schimbarea buteliilor cu aer comprimat," a precizat, în comunicat, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca.

Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor la ora 03.41, moment în care, la faţa locului au fost mobilizaţi operativ peste 30 de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Salonta şi al Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, cu şapte autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de primă evaluare şi cercetare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) şi cu o ambulanţă de tip B2 (pompierii militari paramedici ai Detaşamentului Salonta).

 

Sursa foto: ISU BIHOR

 

După executarea recunoaşterii, echipajele au constatat că incendiul se manifesta violent atât în curtea depozitului, cât şi la trei hale (două construite pe o suprafaţă de circa 600 de metri pătraţi fiecare şi una, pe circa 1300 de metri pătraţi), flăcările, alimentate de cantitatea mare de materiale combustibile depozitate în clădire şi de vântul puternic, ameninţând să se propage la clădirea unei alte firme situate la mai puţin de un metru de una dintre cele trei hale în flăcări.

Acţiunea de stingere a fost îngreunată de existenţa numeroaselor materiale combustibile depozitate pe o suprafaţă totală de circa 8000 de metri pătraţi, ce au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajări masive de gaze şi fum, de modul de depozitare a acestor materiale atât în curte, cât şi în hale, care îngreuna acţiunea directă asupra focarelor, dar şi de insuficienţa surselor de apă în apropiere (doi hidranţi), alimentarea autospecialelor realizându-se în sistem navetă, de la un alt operator economic şi de la hidranţii din municipiu.

Dată fiind amploarea incendiului şi condiţiile dificile de desfăşurare a operaţiunii, inspectorul şef, colonel Caba Sorin Mihai, care a coordonat şi condus operaţiunea în teren, a ordonat suplimentarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie, astfel că, pentru localizarea şi lichidarea focarelor, respectiv pentru împiedicarea propagării flăcărilor la vecinătăţi, peste 60 de pompieri militari din cadrul a şase subunităţi au acţionat cu nouă autospeciale de lucru cu apă şi spumă, la locul intervenţiei fiind mobilizate şi alte nouă autospeciale de suport logistic (care au transportat personal de intervenţie, combustibil, spumogen, butelii cu aer comprimat etc.).

La ora 06:20 incendiul a fost localizat, iar în jurul orei 09.25 echipajele au reuşit să pătrundă în incinta depozitului, pompierii acţionând asupra focarelor atât din interior, cât şi din exteriorul amplasamentului, realizând un dispozitiv circular de stingere.

Din fericire, până la această oră nu au existat persoane rănite, iar forţele de intervenţie au reuşit să salveze din calea flăcărilor clădirea firmei învecinate.

Deşi mesajul RO-Alert pentru avertizarea populaţiei a fost pregătit imediat după primirea apelului care sesiza producerea evenimentului, nu s-a impus transmiterea acestuia, întrucât vântul bătea în direcţia nord-vest, îndepărtând norul de fum şi gaze toxice în direcţia opusă municipiului, astfel că nu a existat pericol pentru populaţie.

Cuantumul estimativ al pagubelor şi cauza probabilă a evenimentului urmează a fi stabilite de către o comisie specializată. AGERPRES/(AS-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu)

 

Citeşte şi:

 

Bihor: Două autospeciale de lucru cu apă şi spumă au rămas preventiv la locul incendiului din Salonta

 

VIDEO Bihor: A fost stins incendiul de la depozitul de deşeuri plastice din Salonta; au acţionat peste 60 de pompieri

 

Bihor: Forţe suplimentate pentru stingerea incendiului de la Salonta; pompierii au ajuns până la mijlocul curţii

 

VIDEO Şeful Gărzii de Mediu Bihor: Fumul toxic rezultat din incendiul de la Salonta se îndreaptă spre Ungaria 

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie