Bihor: Peste 200 de vinuri româneşti şi 20 de crame autohtone la Salonul Vinurilor Millésime de la Oradea

Salonul Vinurilor Millésime va aduce, în perioada 3- 5 septembrie, în Cetatea Oradea, peste 200 de vinuri de clasă româneşti, prezentate de 20 de crame din ţară, într-un eveniment ce se constituie ca "o oportunitate de educaţie şi informaţie".

Acest salon este organizat de Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime, care din anul 2010 s-a dedicat culturii şi civilizaţiei vinului, educării consumatorilor şi promovării vinului românesc.

"Sunt foarte multe întrebări la care se vor primi răspunsuri şi informaţii.directe şi corecte, de la producători şi specialişti. Aceste eveniment este o oportunitate de educaţie şi informaţie. Cum alegem un vin, ce înseamnă calitate, care este raportul corect între preţ şi calitate, ce vin să iau pentru un cadou? Vinul are această opţiune de a-l alege, dar personalizat. Adică trebuie să-l cunoşti. Cum? Având relaţia directă cu el. Se spune că la vin să nu te opreşti niciodată la prima iubire. Poţi să ai în fiecare zi câte o relaţie fără să fie ilegală sau imorală. Doar excesul creează probleme. Păstorel afirma, în stilul său, că vinul este o fiinţă lichidă, care se naşte, trăieşte şi moare, păcat că nu se şi reproduce", a declarat organizatorul Dorin Popa, într-o conferinţă de presă.

 

Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO

Potrivit oenologului Dorin Popa, preşedintele asociaţiei, în această a treia ediţie, "regina" evenimentului va fi Feteasca neagră, o varietate de viţă-de-vie considerată pur românească, un soi vechi, cu un număr mare de biotipuri, probabil descendent direct din viţa-de-vie sălbatică. Vinurile obţinute din acest soi de struguri sunt dominate de calitate, arome alese şi rafinament, fiind printre cele mai premiate vinuri roşii din ţară la concursuri naţionale şi internaţionale.

 

Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES

Managerul Georgeta Bocşe a precizat că salonul va avea loc în sediul asociaţiei, în corpul L al Cetăţii Oradea, edificiu medieval de patrimoniu european, restaurat recent cu fonduri europene şi cel mai vizitat obiectiv turistic din oraş.

Aici se vor amenaja 22 de standuri, pe zone geografice, cadru în care vizitatorii vor avea posibilitatea să deguste vinuri de la crame autohtone, dar şi aduse de câţiva importatori (în proporţie de sub 10%), precum şi să descopere zonele viticole ale României.

 

Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES

 

"Continuăm să ne focusăm asupra soiurilor româneşti, asupra producătorilor din România cărora dorim să le oferim un cadru în care să facă cunoscute calitatea vinului românesc, diversitatea lui, modul de a alege un vin, ce fel de vinuri să oferim cadou. Avem două evenimente dedicate exclusiv soiului Fetească neagră, vineri, adică un atelier tehnic pentru micii producători, iar sâmbătă, o degustare comparativă a acestui vin din Fetească neagră pe zone geografice, din principalele podgorii ale ţării", a declarat Georgeta Bocşe.

Un stand special va fi amenajat doar pentru vinurile Fetească neagră din toată ţara, de la toţi producătorii care au dorit să participe, fizic sau numai prin vinurile trimise.

Pentru a putea degusta toate vinurile expuse, Dorin Popa recomandă vizitatorilor, ca modalitate de studiu, eşalonarea pe zile, respectiv în prima zi vinurile albe şi spumante, a doua zi – cele rosé, iar a treia zi să fie dedicată vinurilor roşii. El a menţionat şi importanţa acestui salon, organizat în doar patru oraşe din România.

"Este o oportunitate unică, în care cei interesaţi vor putea degusta toate vinurile de la toţi expozanţii, vor avea ocazia să povestească cu aceştia, să afle amănunte despre fiecare cramă, despre cultivarea viţei-de-vie, despre vinificaţie şi păstrare, despre asociere în meniu şi multe altele. Este o oportunitate unică pentru că în magazine sau restaurante nu avem ocazia să aflăm toate acestea şi nici să degustăm comparativ atâtea vinuri", a punctat Georgeta Bocşe.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, publicul va fi iniţiat într-o călătorie senzorială inedită alături de invitaţi renumiţi în domeniu în masterclassuri pe diferite teme. Unul dintre cei mai cunoscuţi somelieri din România, Sergiu Nedelea va conduce o degustare de vineri de desert, jurnalistul Radu Rizea va fi gazda degustării Magnum vs Standard, un importator va media un "meci" între vinurile din Argentina şi cele din Chile, iar masterclass-ul dedicat şampaniilor va fi condus de Elod Adam, student la Institutul Masters of Wine, din Londra.

 

Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES

Biletele se pot achiziţiona online, în avans sau la faţa locului, preţul pentru salon fiind de 50 de lei pe zi, iar pentru masterclass, 135 de lei.

Asociaţia Millesime, cu cei 120 de membri, a împlinit în anul 2020, un deceniu de activitate, fiind printre primele cluburi de vin din ţară, timp în care, prin strădaniile şi pasiunea acestora, a mentorului Dorin Popa, Oradea a devenit un hub recunoscut al iubitorilor şi cunoscătorilor de vin şi bun gust. Tot la Oradea funcţionează primul şi singurul WineSpa din România.

Un scop permanent al Asociaţiei, şi al Salonului Vinurilor Millesime, este de a crea condiţiile necesare pentru a cunoaşte şi promova vinurile româneşti de calitate, de a susţine şi promova producătorii autohtoni. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie