Bistriţa-Năsăud: Ia şi Sânzienele, sărbătorite la muzeu cu dansuri, cântece şi veselie

Sute de bistriţeni au ignorat, joi după-masă, cele 32 de grade Celsius din atmosferă şi au venit în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud pentru a sărbători ia şi Sânzienele, unii dintre ei optând pentru cămaşa din portul tradiţional în ţinuta de vară.

 

Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES

Le-a fost alături o clasă de copii din comuna Maieru, îmbrăcaţi în costume populare, care au venit să prezinte publicului obiceiurile zonei legate de Sânziene, şi anume focurile care se aprind pe coline cu o seară înainte, unde tinerii se adună, împletesc coroniţe de flori, cântă, dansează şi sar peste flăcări, pentru a fi feriţi de rău.

 

Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES

De asemenea, elevii de la Liceul de Muzică "Tudor Jarda" din Bistriţa au prezentat spectacolul "Jocul ielelor", iar ansamblul "Dor Românesc" al Centrului Judeţean pentru Cultură a adus în faţa spectatorilor cântece şi dansuri din toate zonele judeţului.

 

Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES

Ziua Universală a Iei a fost marcată şi printr-o expoziţie cu obiecte de îmbrăcăminte tradiţionale din patrimoniul muzeului şi un târg cu vânzare, iar creatorii populari au stat de vorbă cu tinerele generaţii despre ce presupune crearea unei ii şi simbolurile ascunse în modelele cusute pe ea.

 

Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES

Fetele nemăritate şi chiar şi băieţii au putut să îşi împletească propriile coroniţe din flori de sânziene şi să le arunce pe acoperişul caselor tradiţionale din curtea muzeului, aşa cum cere obiceiul, pentru a afla dacă îşi vor afla ursitul sau ursita în acest an, iar mai apoi s-au putut fotografia fie în colţul special creat, fie lângă tufele bogate de trandafiri sau pe prispa căsuţelor de lemn.

 

Foto: (c) Tina Dumitrescu / AGERPRES

Evenimentul de joi a fost organizat de Complexul Muzeal şi Centrul Europe Direct Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul mai multor unităţi de învăţământ şi al Centrului Judeţean pentru Cultură. AGERPRES (AS – autor: Tina Dumitrescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie