CNMR solicită Camerei Deputaţilor să voteze în regim de urgenţă modificările la legea adopţiei

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) solicită Camerei Deputaţilor să voteze în regim de urgenţă modificările la legea adopţiei şi solicită deschiderea adopţiilor internaţionale.

CNMR afirmă într-un comunicat de presă că în prezent, cu toate că în România există circa 55.000 de copii în sistemul de protecţie care sunt victime ale abandonului sau abuzului familial, doar 3.250 dintre aceştia sunt adoptabili şi pot avea şansa la o viaţă de familie normală, ceea ce arată în mod clar că există reale probleme de ordin funcţional în sistemul de protecţie special al copilului.

"Familia ca instituţie, are un rol esenţial în societate şi este considerată pe întreg mapamondul piatra de temelie a fiecărei naţiuni, fiind cea care prin membrii săi oferă permanenţă, unitate, stabilitate şi continuitate. Constituţia României prevede faptul că 'familia este cea care are dreptul şi îndatorirea de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor şi cea care trebuie să asigure condiţiile necesare dezvoltării armonioase şi complete a copiilor'. Într-o societate ideală, familia biologică este cea care îşi asumă rolul de a educa şi de a forma copilul adus pe lume. Din nefericire, în ţara noastră ca şi în multe alte ţări, realitatea socială a demonstrat că există numeroase situaţii în care familia biologică neputând să asigure copiilor adăpost, hrană, afecţiune, stabilitate şi protecţie, renunţă la aceştia, abandonându-i sistemului de protecţie a copilului şi implicit reprezentanţilor acestuia, centrele de plasament. Pentru aceşti copii, singura garanţie a faptului că vor creşte şi se vor dezvolta armonios rămâne o posibilă familie adoptivă. (…) În vederea soluţionării acestor probleme şi a eficientizării procesului de adopţie, senatorii au adoptat la data de 28 noiembrie 2018 Legea adopţiei, iar astăzi, 13.12.2108, aceeaşi lege urmează să fie dezbătută, analizată şi eventual votată de către Camera Deputaţilor", se afirmă în comunicatul CNMR.

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României solicită deschiderea adopţiilor internaţionale, argumentând că printre cei 55.000 de copii abandonaţi există copii declaraţi greu adoptabili, adică acei copii pentru care adopţia la nivel naţional nu a avut succes, care au o formă de dizabilitate gravă, o vârstă înaintată sau semne vizibile că aparţin altei etnii: "Şi aceştia aşteaptă cu nerăbdare o familie. De cele mai multe ori… în zadar. Şi nu pentru că românii nu sunt capabili să iubească şi să adopte copii cu dificultăţi, ci pentru că sistemul de sănătate, sistemul social şi presiunea socială nu îi ajută să îşi poată asuma astfel de responsabilităţi. Cei cu dizabilităţi grave sunt condamnaţi la petrecerea copilăriei în centre pentru copii cu handicap sever, de cele mai multe ori, până când se sting… Haideţi să le transmitem parlamentarilor că este momentul să acorde o şansă copiilor declaraţi greu adoptabili, care aşteaptă cu nerăbdare o familie iubitoare care să-i adopte, chiar şi din afara ţării".

În prezent, adopţia internaţională este posibilă doar dacă: adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei interne; adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este şi cetăţean român; adoptatorul este soţ al părintelui firesc al copilului a cărui adopţie se solicită, ceea ce înseamnă că familiile din alte state, care nu se încadrează în condiţiile de mai sus, dar care îşi doresc să adopte un copil, să-i ofere un context prielnic de dezvoltare, iubire şi stabilitate financiară, nu au această posibilitate.

"Haideţi să le oferim împreună o şansă la viaţă şi şansa de a avea o familie! Propunem modificarea legii pentru a se permite deschiderea adopţiilor internaţionale. Alte ţări au făcut acest pas de ani de zile. Au decis că viaţa copiilor este importantă şi că merită o şansă la o familie iubitoare, indiferent de unde este aceasta! În anul 2012 şi in anul 2016, Bulgaria a fost pe locul 10 la numărul de copii adoptaţi internaţional, iar în anul 2015, a fost pe locul 7 la numărul de copii adoptaţi internaţional. În perioada 2004-2016, un număr de 3.540 de copii bulgari au fost adoptaţi de către familii internaţionale. Haideţi să facem şi noi acest pas! Daţi-le o şansă şi copiilor din România!", se mai spune în comunicat.

CNMR a iniţiat şi o petiţie online în acest sens care se găseşte şa linkul: https://www.petitieonline.com/spune_da_pentru_adoptii, iar până în prezent un număr de peste 20.000 de persoane au spus da adopţiilor prin semnarea acestei petiţii.

"Consider că rentabilizarea serviciilor în domeniul adopţiei şi creşterea şansei de a adopta pentru cetăţenii străini prin deschiderea adopţiilor internaţionale dar şi o legislaţie eficientă în domeniu, sunt măsuri care pot determina creşterea şanselor la adopţie şi care pot contribui substanţial la reducerea timpului de şedere a copiilor în sistemul de protecţie, tocmai de aceea se impune aprobarea în regim de urgenţă a Legii Adopţiei şi de către Camera Deputaţilor. Statisticile ne arată faptul că în centrele de plasament s-au sinucis un număr de peste 700 de copii din cauza condiţiilor precare, iar criteriile de adopţie existente în acest moment, fac imposibilă oferirea unui cămin stabil pentru un copil atât în România, cât şi în plan internaţional. Trebuie să facem tot posibilul ca aceşti copii care au fost abandonaţi de părinţi să nu mai fie abandonaţi şi de societate şi de stat, tocmai de aceea prin Legea Adopţiei vom putea oferi acestor copii şansa la o viaţă normală, şansa la afecţiune, şansa la un zâmbet şi în primul şi în primul rând, şansa de a construi şi de a scrie un viitor alături de familii care îi aşteaptă şi care îi doresc", a afirmat preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, citat în comunicat. AGERPRES/(AS – autor: Maria Mitrică, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie