Cord Meier-Klodt: Valorile şi caracteristicile minorităţii germane au devenit componente ale României moderne

Campania "Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc", în care sunt prezentate poveşti ale unor etnici germani care pot reprezenta modele inspiraţionale pentru generaţiile actuale şi viitoare, a fost lansată, marţi, la Bucureşti de Fundaţia Michael Schmidt, iniţiatoarea proiectului.

În deschiderea campaniei de la Bucureşti au fost realizate 10 clipuri ale unor etnici germani care îşi prezintă poveştile, campania urmând să conţină alte 90 de poveşti, fiecare din personaje evocând, la rândul lui, alţi nouă etnici pe care îi admiră, pentru a ajunge la final la cifra simbolică 100, au precizat organizatorii.

Printre primii saşi care sunt prezenţi în clipuri se numără Anita Hartig, soprană recunoscută la nivel internaţional, născută şi crescută la Bistriţa, pedagogul Liana Iunesch, artista independentă Petra Antonia Binder, Paul Binder – preşedintele Forumului German de Tineret din Braşov, Konrad Gundisch – istoric, unul dintre autorii operei "Istoria saşilor din Transilvania", Daniel Zikeli – episcop vicar al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, Eginald Schlattner – scriitor şi preot evanghelic la Roşia din judeţul Sibiu.

Michael Schmidt, fondatorul fundaţiei care îi poartă numele, a declarat că proiectul a fost lansat şi la Sibiu, în luna februarie, şi de atunci peste 500.000 de oameni s-au interesat de subiect.

"Nu este prima prezentare a proiectului, l-am mai făcut şi la Sibiu. Am constatat că am avut peste o jumătate de milion de oameni care s-au interesat de subiect, lucru care ne dă şi nouă satisfacţia că ideea a fost bună. Mie mi-a venit ideea fiindcă, trăind 21 de ani în România, plecând în Germania 10 ani şi reîntorcându-mă în ţară, am observat că, în afară de Transilvania, mulţi cetăţeni români nu cunosc prea multe despre cultura şi obiceiurile săseşti. Ăsta a fost impulsul care a dat curs acestui proiect. (…) Trebuie să continuăm să facem cunoscută existenţa de aproape 900 de ani a acestei minorităţi germane în spaţiul transilvănean. Fundaţia şi-a propus să sprijine şi să păstreze, atât cât se mai poate, tradiţiile, cultura şi monumentele care mai există. Noi facem cât putem ca să păstrăm urma acestei minorităţi germane", a spus Michael Schmidt.

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a afirmat că istoria minorităţii germane din România scoate la iveală trăsătura cea mai pregnantă a ţării, în general – diversitatea şi bogăţia culturală, etnică şi lingvistică.

"Putem spune că România a fost de-a lungul istoriei o mică Europă, o Europă timpurie. Anul acesta este poate momentul cel mai potrivit pentru a sublinia din nou acest aspect. Pe 8 ianuarie 1919, la Mediaş, la o lună după Marea Adunare de la Alba Iulia, saşii din Transilvania şi-au exprimat loialitatea faţă de noul stat român. Şi alte comunităţi regionale s-au alăturat acestei declaraţii chiar în acelaşi an. Aşadar, anul acesta sărbătorim în special loialitatea între statul naţional şi minoritatea germană, o loialitate care desigur trebuie să fie reciprocă, şi cred că ştiţi la ce mă refer. Sărbătorim faptul că valorile şi caracteristicile acestei minorităţi au devenit componente ale României moderne. Aceste valori sunt deosebit de apreciate şi, în limbaj modern, căutate în rândul populaţiei române în ansamblu. Interesul faţă de limba germană, faţă de şcolile şi programele universitare, precum, mai recent, şi faţă de pregătirea profesională în sistem dual este mai mare ca oricând. Toate acestea nu sunt mană cerească, nu au căzut pur şi simplu din cer, nu este nimic abstract, ci sunt realizări concrete ale unor oameni reali. (…) În spatele celor 100 de destine prezentate în acest proiect se află astfel de oameni care, în mod diferit, fiecare în felul său, s-au implicat şi au făcut ceva concret pentru relaţiile româno-germane", a declarat Cord Meier-Klodt.

Campania "Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc" îi încurajează pe tineri să se gândească la următorii 100 ani şi la contribuţia pe care ei o pot aduce pentru ca România de mâine să fie deschisă culturilor diferite şi progresului, au afirmat organizatorii.

La eveniment au participat şi preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, şi fostul preşedinte al Partidului Democrat Liberal şi al Senatului Vasile Blaga. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie