Dâmboviţa: Măsuri dispuse după confirmarea pestei porcine africane în Butimanu la un porc mistreţ

Prefectura Dâmboviţa anunţă, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că după confirmarea pestei porcine africane în localitatea Butimanu, la un porc mistreţ, s-a dispus luarea unor măsuri, printre care şi recoltarea integrală a mistreţilor din zona afectată.

Printre aceste măsuri sunt delimitarea zonei afectate, celei infectate şi a unei zone de tampon şi recoltarea integrală a mistreţilor din zona afectată.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa a postat, vineri, pe pagina sa de internet că a fost depistat virusul pestei porcine africane un porc mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare pe raza localităţii dâmboviţene Butimanu.

''Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmboviţa(CLCB), s-a întrunit astăzi, 02.02.2019, ca urmare a confirmării oficiale a prezenţei virusului Pestei Porcine Africane(PPA) la mistreţi, în fondul de vânătoare 35 Dârza aparţinând AVPS Acvila Bucureşti, în zona limitrofă localităţii Butimanu din judeţul Dâmboviţa. În conformitate cu procedurile legale în vigoare, a fost stabilită 'zona afectată' pe o rază de 13 km compusă din: 'zona infectată' – cu o rază de 8 km din care fac parte 11 localităţi; 'zona tampon' – cu o rază de 5 km în exteriorul zonei infectate din care fac parte 18 localităţi'', precizează Prefectura Dâmboviţa.

Autorităţile au mai decis şi înfiinţarea unui grup de experţi cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi şi epidemiologi specialişti în zona sălbatică, precum şi punerea sub supraveghere oficială a exploataţiilor de porci din zona definită ca infectată.

''În domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire; se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât şi a crescătorilor de suine cu privire la: evoluţia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricţiile impuse şi alte măsuri de prevenire a răspândirii şi a combaterii bolii'', mai informează Prefectura Dâmboviţa.

Conform sursei citate, a fost emisă şi decizia de stingere a focarului de pestă porcină africană din localitatea Fierbinţi-comuna Şelaru, judeţ Dâmboviţa.

''Facem precizarea că virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social şi economic'', mai precizează Prefectura Dâmboviţa. AGERPRES / (AS – autor: Cornelia Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie