Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, Programul statistic naţional anual 2021

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, printr-o hotărâre, Programul statistic naţional anual 2021.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, în anul 2021, prin eforturile INS şi ale altor colaboratori, se va realiza colectarea şi centralizarea de date de la un număr de aproximativ 2.890.000 de unităţi statistice (agenţi economici, instituţii şi autorităţi publice şi gospodării ale populaţiei), printr-un număr de 158 de cercetări statistice, iar rezultatele acestor activităţi se vor materializa prin elaborarea unui număr de circa 103 studii, lucrări şi analize statistice, 60 rapoarte de calitate.

Tot în această notă se arată că în 2021 se desfăşoară şi cele 2 recensăminte, respectiv Recensământul General Agricol şi Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor.

În şedinţa de guvern se va dezbate în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.50/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform notei de fundamentare, proiectul de OUG prevede (…) "obligaţia furnizorilor de servicii sociale publici şi privaţi de a solicita personalului din centrele rezidenţiale care, în desfăşurarea activităţii, are contact cu persoanele beneficiare, după caz: dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz; adeverinţa emisă de medicul de familie prin care nu se recomandă vaccinarea persoanei care suferă de boli cronice sau alte afecţiuni; rezultatul negativ săptămânal pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test RT-PCR ori test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2; confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, prin care dovedeşte că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2".

Neprezentarea dovezilor menţionate conduce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale, sau, după caz, interzicerea desfăşurării activităţilor care presupun contactul cu persoanele beneficiare. Suportarea costurilor testării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se face de către angajat. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcţiile de sănătate publică judeţene. Există posibilitatea ca furnizorul de servicii sociale să poată dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporară, în condiţiile legii, a atribuţiilor din fişa postului. Este prevăzută şi includerea în categoria contravenţiilor a nerespectării acestor prevederi.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern figurează şi aprobarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Totodată, Executivul va adopta şi o serie de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

De asemenea, în şedinţa de guvern se va aproba, printr-un memorandum, aprobarea repartizării unor sume din profitul net realizat al anului 2020 de Regia autonomă "Monetăria Statului", aflată în subordinea Băncii Naţionale a României, pentru finanţarea investiţiilor prioritare, cu respectarea nivelului cotei prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr.64/2001. AGERPRES/ (AS – autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie