Guvernul va majora cu 50% fondurile pentru unităţile de asistenţă medico-socială

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că Guvernul va majora cu 50% fondurile pentru funcţionarea unităţilor de asistenţă medico-socială, menţionând că la nivel naţional sunt 68 de asemenea instituţii.

"Vom majora fondurile necesare funcţionării unităţilor de asistenţă medico-socială cu aproximativ 50% ca urmare a creşterii drepturilor salariale ale personalului încadrat, cât şi a majorării cheltuielilor cu medicamentele şi materialele sanitare. Deci această creştere va fi de la 40.872 lei pe pat pe an la 49.677 de lei pe pat pe an. Majoritatea unităţilor de asistenţă medico-socială funcţionează în subordinea consiliilor locale comunale care nu dispun de venituri proprii necesare pentru a asigura finanţarea suplimentară a unităţilor de asistenţă medico-sociale", a precizat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a subliniat că unităţile de asistenţă medico-socială sunt organizate şi funcţionează ca o structură intermediară între unităţile sanitare şi unităţile de asistenţă socială.

"Beneficiarii serviciilor acordate în unităţile de asistenţă medico-socială sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită permanent sau temporar supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care, din motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să-şi asigure nevoile sociale, să-şi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare socială. La nivel naţional, sunt 68 de unităţi de asistenţă medico-socială, cu aproximativ 3.300 de paturi", a mai spus premierul. AGERPRES/(A – autor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie