Harghita: Aproximativ 1.500 de persoane, la ceremonialul militar şi religios dedicat Zilei Naţionale, la Miercurea Ciuc

Aproximativ 1.500 de persoane au participat duminică după-amiaza, la Miercurea Ciuc, la tradiţionalul ceremonial militar şi religios dedicat Zilei Naţionale a României.

În prima parte a zilei, pe platoul din faţa palatului Administrativ a fost prezentată o expoziţie cu tehnică militară, armament şi material specific trupelor de vânători de munte şi armelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a fost vizitată de sute de persoane.

În tot acest timp, un drapel tricolor de mari dimensiuni a fost arborat pe o autoscară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a fluturat până în cursul serii, când s-a încheiat ceremonialul militar şi religios.

După amiaza, la statuia Ostaşului Necunoscut din centrul oraşului a avut loc ceremonialul militar şi religios de comemorare a eroilor neamului, care a inclus o slujbă religioasă, oficiată de episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, precum şi depuneri de coroane.

Subprefectul judeţului Harghita, Petres Sandor, a dat citire mesajului premierului României, Ludovic Orban, cu prilejul Zilei Naţionale şi le-a urat, în final tuturor celor prezenţi, "concetăţenilor din judeţul Harghita, tuturor românilor, o sărbătoare demnă şi frumoasă".

Le manifestare au participat foarte mulţi copii şi tineri, care au fluturat steagul tricolor, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti.

La fel ca în ultimii 25 ani, la manifestările de la Miercurea Ciuc a participat şi un grup format din elevi de la Seminarul Teologic din Buzău şi reprezentanţi ai Fundaţiei Sfântul Sava din acelaşi oraş, îmbrăcaţi în port popular.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea tehnicii şi efectivelor Brigăzii 61 de Vânători de Munte General "Virgil Bădulescu", Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Penitenciarului Miercurea Ciuc şi Serviciul Judeţean de Informaţii.

În cursul serii, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea Ciuc are loc un spectacol festiv dedicat Zilei Naţionale a României, intitulat "Unire-n cuget şi simţiri", manifestările urmând să se încheie cu tradiţionalul ceremonial de retragere cu torţe al efectivelor militare din Garnizoana Miercurea Ciuc.

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită, duminică, în toate localităţile din Harghita în care românii sunt majoritari, dar şi la Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie