Harghita: Câteva mii de persoane au participat la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Câteva mii de etnici maghiari au participat, vineri, în tot judeţul Harghita, la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, care se marchează în data de 15 Martie.

În numeroase localităţi din judeţ au avut loc ceremonii festive care au inclus discursuri despre semnificaţia zilei, depuneri de coroane la monumente ale revoluţionarilor paşoptişti şi momente artistice comemorative dedicate celor care s-au jertfit pentru idealurile Revoluţiei Maghiare de la 1848.

În Miercurea Ciuc, festivităţile au început la statuia generalului Gal Sandor, cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Ungariei, după care s-au rostit discursuri şi s-au depus coroane de flori.

Apoi, cei prezenţi au străbătut în marş centrul oraşului, în frunte cu membrii unei fanfare din zonă şi s-au oprit în faţa Teatrului Municipal, acolo unde s-au ridicat pe catarg două steaguri istorice, din timpul Revoluţiei de la 1848.

Participanţii şi-au continuat apoi marşul spre Piaţa Cetăţii, care a găzduit manifestarea centrală a zilei, la care au participat peste 2.000 de persoane.

De pe scena amenajată în faţa Muzeului Secuiesc al Ciucului s-au adresat participanţilor consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, László Tóth, care a dat citire mesajului transmis cu ocazia acestei zile de premierul Ungariei, Viktor Orban, şi primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

Prezent la eveniment, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat că mesajul acestei zilei, la 171 de ani de la Revoluţia din 1848, este acela că trebuie să se înţeleagă faptul că a accepta libertatea celuilalt, care nu deranjează libertatea ta, este un principiu fundamental.

"Cred că, din ce în ce mai mult, se pune problema dacă principiul de bază al libertăţilor, acela că libertatea mea să fie în aşa fel încât să nu deranjeze libertatea ta şi tu ar trebui să accepţi ca libertatea mea să fie destulă, încât să nu te deranjeze, are de suferit. Şi cred că trebuie să fim foarte atenţi ca spiritul libertăţii, care s-a întins pe tot întregul Europei în 1848, să fie un spirit din care să putem alege tot ce e mai bun. Şi când ne pregătim pentru o nouă Europă, să înţelegem că a accepta diversitatea, a accepta libertatea celuilalt este un fundament care trebuie respectat. Din păcate, în ultimele luni, în România, sunt tot mai mulţi formatori de opinie care contestă acest principiu şi asta nu duce către bine. Şi avem unde să corectăm, unde să fim mai atenţi unii la ceilalţi", a spus Korodi Attila.

Evenimentele de la Miercurea Ciuc au mai cuprins câteva momente artistice şi s-au încheiat cu depuneri de coroane la flori la statuile revoluţionarilor paşoptişti Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu. AGERPRES/(A-AS-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie