Iohannis: Autorităţile de reglementare din România au nevoie de o armonizare a cadrului lor de funcţionare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că autorităţile de reglementare din România au nevoie de o armonizare a cadrului lor de funcţionare.

"Anul 2020 a fost unul dificil din punct de vedere economic, existând şi situaţii în care preţurile unor produse esenţiale au reflectat comportamente speculative, arbitrare şi o piaţă insuficient structurată din punct de vedere al mecanismelor şi comportamentelor concurenţiale. Rapoartele Consiliului Concurenţei arată o creştere consistentă a numărului de investigaţii finalizate prin constatarea, recunoaşterea şi sancţionarea de practici anticoncurenţiale în mai multe sectoare ale economiei naţionale. Dincolo de aprecierea performanţelor în ceea ce priveşte controlul şi monitorizarea pieţelor, aceste aspecte ridică şi alte întrebări legitime. Ce se întâmplă cu activitatea de prevenţie? Ce nu funcţionează corect în România în ceea ce priveşte concurenţa şi mai ales de ce nu funcţionează? Deşi aparent simplu, răspunsul la astfel de întrebări poate avea valenţe multiple şi este responsabilitatea autorităţilor însărcinate cu aplicarea legii să analizeze serios problema şi să propună soluţii adecvate. Autorităţile de reglementare din România au nevoie, pentru a-şi îndeplini misiunea în mod complet şi eficient, de o armonizare a cadrului lor de funcţionare care să răspundă în egală măsură şi cerinţelor de bună guvernare şi celor privind gestionarea proactivă a domeniilor specifice de competenţă", a declarat Iohannis.

El a arătat că este necesară o mai bună colaborare între instituţii.

"Încurajez Consiliul Concurenţei să fie unul dintre liderii unei asemenea schimbări", a afirmat Iohannis.

Potrivit şefului statului, Consiliul Concurenţei este una dintre autorităţile cheie în susţinerea economiei de piaţă bazată pe liberă iniţiativă şi concurenţă.

"Înaintea oricărei opţiuni a legiuitorului sau a oricărei politici economice promovate de autorităţi, Constituţia României ne arată că statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru dezvoltarea economică a ţării noastre. Unul dintre instrumentele esenţiale în îndeplinirea acestei misiuni este Consiliul Concurenţei – autoritatea pentru care a fost şi va trebui să rămână esenţial ca regulile economiei de piaţă să fie pe deplin respectate. Fără protejarea valorilor şi a libertăţilor pe care s-a construit România de astăzi este greu să ne imaginăm România de mâine în care un nou model de dezvoltare mai competitiv, mai prosper şi mai sustenabil să reprezinte noua normalitate", a spus Iohannis.

Bogdan Chiriţoiu a depus, marţi, jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, iar Dan-Virgil Pascu în cea de vicepreşedinte al instituţiei, în prezenţa şefului statului, Klaus Iohannis, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni.

La ceremonie au participat şi preşedinţii Senatului, Anca Dragu, şi Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu. AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie