MAE: Aurescu şi omologul britanic – schimb preliminar de informaţii referitor la incidentul cu nava ”Mercer Street”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut un schimb de opinii cu omologul britanic, Dominic Raab, referitor la incidentul care a implicat nava "Mercer Street", informează MAE român.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, duminică AGERPRES, schimbul de opinii cu ministrul afacerilor externe, al Commenwealth-ului şi dezvoltării Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dominic Raab, a vizat necesitatea elucidării cât mai rapide a circumstanţelor în care a avut loc incidentul violent din 29 iulie 2021, în urma căruia au murit un cetăţean român şi un cetăţean al Regatului Unit.

Şeful diplomaţiei britanice a transmis ministrului Aurescu condoleanţele sale pentru decesul cetăţeanului român, alături de un cetăţean al Regatului Unit, în urma incidentului violent produs la 29 iulie 2021 în zona strâmtorii Hurmuz, care a implicat nava "Mercer Street".

De asemenea, ministrul Raab a exprimat disponibilitatea autorităţilor britanice de a se coordona cu partea română în vederea efectuării procedurilor de repatriere.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulţumit omologului britanic pentru mesajul său de compasiune şi a transmis, la rândul său, condoleanţe pentru decesul cetăţeanului Regatului Unit aflat la bordul aceluiaşi vas, precum şi interesul pentru coordonarea eforturilor comune de repatriere.

Cei doi miniştri au realizat un schimb preliminar de informaţii privind circumstanţele în care s-a produs tragicul eveniment, exprimând necesitatea stabilirii cât mai rapide a acestora, şi au convenit să menţină acest subiect în atenţie şi să rămână în contact apropiat până la stabilirea cu exactitate a circumstanţelor producerii incidentului.

Aurescu a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică şi cu omologul israelian, Yair Lapid, referitoare la incidentul care a implicat nava "Mercer Street" în zona strâmtorii Hurmuz.

Un român membru al echipajului petrolierului Mercer Street şi un britanic au fost ucişi într-un atac comis joi, în circumstanţe neclare, în timp ce nava se deplasa în largul coastelor Omanului în Marea Arabiei din nordul Oceanului Indian, a anunţat vineri într-un comunicat compania israeliană Zodiac Maritime, care administrează vasul, au informat Reuters, AFP, DPA şi EFE.

Un cetăţean român şi unul britanic au decedat, se arată într-un comunicat al companiei, care adaugă că nu ştie dacă există şi persoane rănite.

În momentul incidentului, nava sub pavilion liberian se afla în nordul Oceanului Indian, călătorind de la Dar es Salaam (Tanzania) la Fujairah (Emiratele Arabe Unite), fără încărcătură la bord, potrivit comunicatului. O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a stabili circumstanţele evenimentului.

Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT. Zodiac Maritime confirmase pe Twitter "suspiciuni de piraterie" la bordul M/T Mercer Street.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că este la curent cu informaţiile privind un atac asupra unei nave comerciale în largul coastelor Omanului, adăugând că sediul său din regiune desfăşoară în prezent investigaţii.

Proprietarul navei este japonez, iar nava este administrată de baza britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer, clasat pe locul 197 în topul celor mai bogate persoane de către Forbes, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari. AGERPRES / (AS – autor: Livia Popescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Citiţi şi:

 

Un român membru al echipajului petrolierului Mercer Street, ucis într-un atac asupra navei în Marea Arabiei

 

Petrolierul atacat în largul Omanului este sub controlul echipajului şi escortat de o navă americană

 

Iranul a folosit o dronă pentru a ataca petrolierul aflat în largul Omanului, acuză un oficial israelian

 

MAE va urmări activ investigaţia privid decesul cetăţeanului român, în urma unui atac, în Marea Arabiei

 

Petrolier atacat în Marea Arabiei: Ministrul de externe israelian cere un răspuns dur

 

Petrolier atacat în Marea Arabiei: SUA se declară profund îngrijorate

 

Petrolier atacat în Marea Arabiei: Răspuns la un atac asupra aeroportului Dabaa (media)

 

MAE: Ministrul Aurescu a discutat cu omologul israelian despre incidentul cu nava în care a murit un navigator român

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie