Mihai Poliţeanu (USR PLUS): La împlinirea a 12 luni de la învestirea Guvernului va trebui să tragem o linie şi să luăm o decizie

Deputatul Mihai Poliţeanu, membru al Platformei Împreună USR PLUS, susţine că partidul a dat dovadă de "lipsă de fermitate" în cadrul coaliţiei guvernamentale şi ar trebui să fie "mai asertiv" şi "mai curajos" în relaţia cu PNL şi UDMR.

"Anul acesta este primul an de guvernare şi în anul acesta ar fi trebuit să luăm cele mai importante, cele mai radicale reforme, mai ales după guvernarea mafiotă a PSD. Or, asta nu s-a întâmplat. În schimb, am dat dovadă de lipsă de fermitate, ba uneori chiar de o relaţie de servitute în raport cu PNL şi UDMR. Suntem parte a unei alianţe de guvernare în care partenerii şi-au arătat limitele de viziune privind viitorul ţării şi disponibilitatea lor redusă de a reforma în mod curajos România şi de a susţine marile proiecte ale USR PLUS", a spus Poliţeanu, la evenimentul de lansare a Platformei Împreună USR PLUS şi a programului său politic.

Platforma Împreună USR PLUS va candida pentru Biroul Naţional al partidului şi îl va susţine pe senatorul Irineu Darău la preşedinţia acestuia.

Potrivit lui Poliţeanu, "perioada de miere între electorat şi Guvern s-a terminat", iar USR PLUS va trebui să fie "mult mai asertiv şi mai curajos" în relaţia cu PNL şi cu UDMR.

"80% dintre membrii USR PLUS sunt de părere că participarea pe mai departe la guvernare trebuie condiţionată de reformele fundamentale propuse românilor. Din punctul nostru de vedere, desfiinţarea Secţiei speciale, repornirea luptei anticorupţie, reformarea Legilor Justiţiei, adoptarea unui Cod electoral, depolitizarea învăţământului sunt liniile roşii ale participării noastre la guvernare. Şi asta trebuie să le fie clar celor de la PNL şi UDMR, iar noi trebuie să fim fermi în această condiţionare şi să ne asumăm asta cu curaj. Şi credem că, la împlinirea a 12 luni de la învestirea Guvernului, va trebui să tragem o linie şi să luăm o decizie", a susţinut el.

Deputatul Cătălin Teniţă a pledat pentru o dinamizare a activităţii şi pentru o reconectare cu societatea civilă, cu membrii de rând şi cu susţinătorii partidului. El a apreciat că va fi stricată "speranţa unei întregi generaţii", în cazul în care nu va fi implementată o "reformă substanţială" în următorii trei ani.

 

"Ne aflăm în acest moment în care efectiv trebuie să livrăm. Mai avem trei ani de zile. Este foarte puţin şi fiecare zi contează. Suntem aici, în primul rând, pentru că simţim nevoia să dinamizăm un pic lucrurile, să evităm scuzele. Nu putem să spunem în fiecare zi: 'Lucrurile sunt complicate', 'Avem o majoritate mai puţin prietenoasă cu reforma', pentru că nici oamenii care au venit atâtea zile în piaţă – zeci de zile, sute de zile, unii, poate chiar şi mai mult – puteau să se scuze foarte uşor, să spună: 'Astăzi avem treabă', 'Astăzi sunt obosit de la muncă', 'Astăzi vreau să ies cu copilul în parc'. Au venit aici. Noi suntem aici nu neapărat ca să ne arogăm că suntem reprezentanţii pieţei. Suntem aici, în primul rând, ca să spunem că suntem responsabili faţă de oamenii din piaţă, suntem responsabili cu carierele noastre pentru ce se va întâmpla în următorii trei ani", a transmis el.

Platforma Împreună USR PLUS se anunţă a fi un proiect de "reîntoarcere la valorile de baza ale USR PLUS", de implicare a membrilor în deciziile de la toate nivelurile partidului, de reducere "semnificativă a arbitrariului şi abuzului, a lipsei de predictibilitate şi de consultare internă în deciziile partidului". Potrivit programului politic, este necesară o regândire a relaţiei cu PNL şi UDMR.

"Trebuie lăsate deoparte orice inhibiţie şi frică de a pierde locurile din Guvern şi exprimat foarte clar că, în absenţa reformelor, Guvernul trebuie să plece. Ieşirea de la guvernare trebuie să devină instrumentul nostru de negociere şi presiune pentru a reforma România, nu instrumentul de şantaj al PNL şi UDMR asupra noastră. Pentru asta, însă, trebuie să redevenim curajoşi şi să asumăm că prezenţa în Guvern nu poate fi decât instrumentul pentru a face reforme, nu scopul nostru. În absenţa reformelor dorite de noi, instrumentul trebuie schimbat şi asumată opoziţia activă şi dură", se evidenţiază în programul Platformei Împreună USR PLUS. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

***Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie