Ministrul Aurescu a discutat cu noul ambasador al Palestinei despre relaţiile bilaterale, Orientul Mijlociu, Afganistan

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, joi, pe Issam Tawfiq Masalha, ambasadorul agreat al Palestinei la Bucureşti, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare, context în care oficialul român a salutat stadiul "foarte bun" al relaţiei bilaterale şi a reiterat interesul crescut al României pentru consolidarea relaţiilor sectoriale cu Palestina.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, Bogdan Aurescu a subliniat angajamentul României pentru continuarea sprijinirii procesului de construcţie instituţională din Palestina, inclusiv prin contribuţia la asigurarea de burse de studiu în România, al căror număr este în creştere, pentru studenţii palestinieni. De asemenea, şeful diplomaţiei române a evidenţiat sprijinul constant al României pentru dezvoltarea relaţiilor UE-Palestina, inclusiv prin încheierea unui Acord de Asociere propriu-zis, precum şi în cadrul multilateral.

Cei doi demnitari au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la procesul de pace în Orientul Mijlociu, context în care şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul constant al României pentru implementarea soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, în baza dreptului internaţional, subliniind necesitatea implementării unor măsuri de sporire a încrederii menite să faciliteze reluarea dialogului direct între părţi. În acest sens, el a evocat disponibilitatea României de a contribui la efortul comunităţii internaţionale de reluare a negocierilor directe între părţi prin crearea condiţiilor necesare.

Totodată, cei doi interlocutori au efectuat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Afganistan, ministrul Aurescu prezentând eforturile în curs ale autorităţilor române pentru repatrierea cetăţenilor români încă aflaţi pe teritoriul afgan.

În încheiere, arată MAE, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că mandatul noului ambasador va fi marcat de o dinamică ascendentă a dialogului politic bilateral, precum şi de o intensificare a frecvenţei contactelor diplomatice, afirmând întregul său sprijin pentru atingerea acestor obiective. AGERPRES/(AS – autor: Sorinel Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie