Oprea (PSD): Certificatul privind COVID-19 trebuie reglementat prin lege; Guvernul să respecte deciziile CCR

Partidul Social Democrat cere Guvernului să respecte deciziile Curţii Constituţionale privind drepturile şi libertăţile civile, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Radu Oprea, care a adăugat că reglementarea certificatului digital privind COVID-19 trebuie făcută prin lege şi nu prin hotărâre a Executivului.

"Actualul Guvern a dat o Hotărâre de Guvern privind certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID. Aici intervine o chestiune care este legată de drepturile şi libertăţile civile care ar trebui reglementate prin lege, aşa ne-a spus Curtea Constituţională. Drept urmare, cerem Guvernului să respecte deciziile Curţii Constituţionale şi să vină cu o lege în Parlament. Nu poţi restrânge drepturi şi libertăţi civile oricând, oricum ai chef. Cine ştie, poate mâine îi vine premierului Cîţu să spună: 'De mâine nu mai are nimeni voie în Vama Veche'. Am văzut că îi plac acele fotografii cu el solitar", a declarat Oprea, într-o conferinţă de presă.

Deputatul PSD Alexandru Rafila a adăugat că nu sunt respectate recomandările europene în materia certificatului privind COVID-19 privind copiii cu vârstă mai mică de 12 ani.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

 

"Sunt câteva lucruri care nu sunt în regulă apropo de modul în care va fi utilizat acest certificat verde. Şi spun acest lucru pentru că recomandări ale Comisiei Europene sau practica din ţările Uniunii Europene nu este respectată, în sensul că nu există nicio precizare referitoare la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea acestor certificate sau lucrurile legate de testare, pentru că nici din punct de vedere practic nu este posibilă testarea a milioane de copii", a explicat Rafila, care a precizat că ar fi vorba despre 5-6 milioane de teste săptămânal.

El a evidenţiat că aceste "lipsuri" sau "scăpări" ale hotărârii trebuie corectate de îndată şi nu trebuie restricţionat accesul copiilor la diverse activităţi.

"Destul că suntem într-o situaţie în care ei s-ar putea să nu meargă la şcoală. Şcoala online are un impact nefavorabil asupra dezvoltării psihologice şi fizice a copiilor. Mai adoptăm o măsură care să-i îi izoleze şi mai mult în case pe copii, lucrul aceste nu este acceptabil. În momentul de faţă nu există capacitate în România pentru un număr aşa de mare de teste şi mă refer la testarea în laboratoare autorizate care să poată să bage datele personale în sistem", a menţionat deputatul PSD.

Potrivit acestuia, dacă se doreşte să se răspundă unor cerinţe de sănătate publică, testele trebuie să aibă o calitate corespunzătoare şi să se găsească pe lista Centrului European al Bolilor. "Să nu mai cumpărăm teste cu calitate dubioasă care ar putea avea un impact nefavorabil asupra sănătăţii publice. (…) Este necesară o lege pentru a reglementa această situaţie", a subliniat Alexandru Rafila. AGERPRES/(A – autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie