Platformă MDLPA pentru proiectele finanţate prin Programul ”Anghel Saligny”

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pune la dispoziţia autorităţilor locale, începând de joi, platforma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, special creată pentru depunerea cererilor de finanţare pentru proiectele de construcţie şi modernizare a drumurilor, a reţelelor de apă şi canalizare, finanţate prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

"Primăriile pot depune proiectele începând de azi; recomand tuturor să elaboreze proiecte bine gândite, argumentate profesional, care răspund nevoilor comunităţilor locale", a afirmat ministrul Cseke Attila, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform comunicatului MDLPA, pentru asigurarea coeziunii teritoriale şi în vederea dezvoltării echitabile a localităţilor din România, sunt prevăzute sume prealocate pentru fiecare localitate.

Astfel, prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" vor fi alocaţi cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună şi cel puţin 7 milioane de lei pentru fiecare oraş. De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocaţi minimum 10 milioane de lei şi cel puţin 43 de milioane de lei pentru reşedinţele de judeţ. Fiecare sector al municipiului Bucureşti poate accesa fonduri în valoare de cel puţin 35 de milioane de lei pentru proiecte prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", precizează sursa citată.

Fondurile alocate vor fi destinate construcţiei a 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/ extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/ racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale.

Cererile de finanţare se pot depune în 45 de zile, respectiv până la data de 8 noiembrie 2021, atât electronic, pe platforma pusă la dispoziţie de MDLPA, cât şi fizic, însă doar cu programare prealabilă în aceeaşi platformă digitală menţionată.

Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", pentru categoriile de investiţii prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) – d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021, au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Potrivit metodologiei de aplicare, vor fi luate în considerare datele demografice, bugetele primăriilor, numărul de obiective aflate în derulare pe fiecare judeţ din totalul investiţiilor aflate în derulare la nivel naţional, sau necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate, sau indicatorii statistici.

"Toate aceste date ne vor determina să alocăm bani în mod transparent şi echilibrat pentru proiecte în toată ţara", a subliniat ministrul Cseke Attila. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Rotaru, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres