RETROSPECTIVĂ Satu Mare: 2018 – anul incendiului de la Moftinu Mare şi al semnării unor contracte importante

Anul 2018 în Satu Mare a fost unul al cărui început a fost marcat de incendiul de la sonda de gaze din localitatea Moftinu Mare, dar a însemnat şi demararea efectivă sau finalizare mai multor proiecte importante din municipiul reşedinţă şi judeţ, autorităţile locale anunţând semnarea a zeci de contracte care urmează să fie licitate şi implementate, în valoare de zeci de milioane de euro.

În acest an au început lucrările la centura de ocolire a municipiului Satu Mare, despre care s-a vorbit de foarte mulţi ani, şi a fost finalizat un mall în valoare de 40 de milioane de euro, unde au fost angajate 900 de persoane.

*** Anul 2018 a început în forţă pentru pompierii sătmăreni, ei luptând 20 de zile pentru stingerea incendiului de la sonda de gaze din localitatea sătmăreană Moftinu Mare. Pe 6 ianuarie 2018, pompierii au reuşit să stingă incendiul şi să oprească scurgerea de gaze.

"La sfârşitul celei de-a douăzecea zile de la izbucnirea incendiului la sonda de gaz de la Moftinu Mare, intervenţia pentru captarea în siguranţă a gazului şi închiderea sondei a fost finalizată. Această misiune de amploare, desfăşurată sub comanda integrată a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a presupus, pe tot parcursul ei, coordonarea a două componente – cea de intervenţie în vederea închiderii sondei, pe de o parte, şi cea de asigurare a protecţiei personalului şi utilajelor care au acţionat la faţa locului, pe de altă parte", a precizat ISU.

Pe parcursul celor douăzeci de zile, pe amplasamentul sondei de gaz au acţionat pompieri din opt inspectorate judeţene: ISU Bihor cu 77 pompieri, ISU Bistriţa-Năsăud cu 15 pompieri, ISU Cluj cu 5 pompieri, ISU Maramureş cu 44 pompieri, ISU Mureş cu 7 pompieri, ISU Sălaj cu 60 pompieri, ISU Timiş cu 42 pompieri, iar ISU Satu Mare cu o medie zilnică de 45 de pompieri.

Incendiul la sonda din Moftinu Mare a fost anunţat în 18 decembrie 2017. Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), col. Daniel Dragne, a declarat că incendiul nu a fost stins iniţial deoarece gazele care ies din sol ar fi putut duce la formarea de "amestecuri explozive" ce s-ar fi putea deplasa înspre localităţi, optându-se pentru arderea acestora până la găsirea unei soluţii pentru captare.

*** Pese 20 de proiecte au fost semnate de conducerea Primăriei municipiului Satu Mare pentru finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional (POR), cele mai importante fiind modernizarea centrului vechi şi a celui nou.

Potrivit primarului Kereskenyi Gabor, proiectele fac parte din Strategia de Dezvoltare a Municipiului Satu Mare şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, finanţarea urmând să se deruleze prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

"Aici intră cinci pachete de piste de biciclişti, este vorba de achiziţie de autobuze hibride, de reabilitarea unor instituţii de învăţământ – în suma care ne-a fost alocată cred că vor fi două grădiniţe şi o şcoală, intră Piaţa Libertăţii, deci Centrul Vechi, dorim să facem pietonizarea şi infrastructura la Turnul Pompierilor. Aici mai intră Centrul Nou, împreună cu pasarela pietonală şi ciclistă, respectiv la intersecţia Crinul, acel pasaj suprateran tot integrat, cu piste de biciclete. Mai intră reabilitarea zonelor degradate cum ar fi lacul Cubic, malul Someşului, între cele două poduri. Acestea sunt proiectele pentru care am primit finanţare de la POR, în sumă de 26,6 milioane euro", a afirmat Kereskenyi.

Din totalul sumelor, 85% sunt alocate de Uniunea Europeană, 13% reprezintă fonduri guvernamentale, iar contribuţia proprie a municipiului este de doar 2%.

*** Lucrările de construire a centurii de ocolire a municipiului Satu Mare au început în mod oficial în 16 iulie, urmând ca în primă fază să fie realizat podul peste Someş, a anunţat coordonatorul tehnic al lucrării, Mircea Ignat.

"Intenţia noastră este să atacăm lucrările podului peste Someş. În acest sens, vom începe cu două echipe, de la intersecţia cu drumul spre Oradea, din zona hotelului Dana, către podul de la Someş, şi altă echipă va intra de la intersecţia de către Petea către Someş. Intenţia noastră ca, în cel mai scurt timp, undeva până la jumătatea anului viitor, să terminăm toată zona de la Oradea spre Petea, pentru că traficul greu este acolo. În acelaşi timp, vom începe să atacăm şi lucrările către celelalte sectoare", a declarat Mircea Ignat.

Termenul de finalizate al lucrării este de 18 luni. Mircea Ignat a precizat că deja deja au apărut unele probleme cu devierea cablurilor de înaltă tensiune, ceea ce ar putea duce la prelungirea termenului de finalizare.

Contractul de execuţie pentru centura de ocolire a municipiului Satu Mare a fost câştigat de asocierea Itinera SPA – Collini Lavori SPA – Via Design SRL şi semnat în noiembrie 2015.

Traseul centurii de ocolire se desprinde din DN 19A, trece pe lângă Parcul industrial, traversează DN 19 Satu Mare – Oradea, traversează râul Someş şi se intersectează cu DN 19 Satu Mare – Baia Mare. Valoarea contractului este de 68 de milioane de euro fără TVA, având o lungime de aproximativ 20 de km, din care jumătate este cu patru benzi.

*** Un mall de peste 40 de milioane de euro, în care au fost angajate peste 900 de persoane, a fost deschis pe 5 decembrie în municipiul Satu Mare, printr-o investiţie a unui fond internaţional.

"Este o investiţie de 40 de milioane de euro, 900 de locuri de muncă. A fost construit la Satu Mare un mall, astfel încât banii şi timpul sătmărenilor vor fi investiţi local şi nu în alte judeţe. A fost curăţat un teren viran, care era o pată pe obrazul oraşului. Nu trebuie să uităm că această societate a finanţat realizarea studiului de fezabilitate a pasarelei pietonale care o vom construi din fonduri europene pe Programul Operaţional Regional", a declarat primarul Kereskenyi Gabor, la inaugurare.

Edilul a subliniat că rolul administraţiei a fost de a clarifica situaţia juridică a terenului.

Noul mall se întinde pe o suprafaţă de aproape şase hectare şi are 20.000 mp de închiriat. Acesta conţine diverse magazine, un hypermarket, o zonă cu restaurante şi o parcare de 1.000 de locuri.

*** Statuia eroului necunoscut, amplasată pentru prima dată în anul 1922 în centrul vechi al municipiului Satu Mare, dar distrusă de regimul horthyst, a fost dezvelită de 1 decembrie, de către autorităţile locale, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Statuia a fost dezvelită în Piaţa Libertăţii din municipiul Satu Mare, după care a fost sfinţită de către un sobor de preoţi.

"Acest moment este restituirea către comunitatea sătmăreană a unui monument de for public, lăsat nouă de înaintaşi, în urmă cu aproape 100 de ani, pentru a marca apartenenţa acestor meleaguri la România Mare, monument care a dispărut în anii grei ai ocupaţiei horthyste 1940-1944. A fost ridicat la iniţiativa generalului Andrei Butunoiu, comandantul Garnizoanei militare Satu Mare, prin subscripţie publică, fiind inaugurat la 1 decembrie 1922, într-o atmosferă de mare sărbătoare, chiar dacă manifestările au fost umbrite de faptul că în aceeaşi zi era înmormântat părintele doctor Vasile Lucaciu, unul din artizanii Marii Uniri, cea mai însemnată personalitate ce s-a ridicat din rândul românimii trăitoare în Sătmarul milenar. A fost prima statuie de acest fel ridicată pe noua graniţă de vest a României, având menirea de a statornici în conştiinţa tuturor că aceste ţinuturi sunt româneşti şi aparţin în mod firesc de România", a declarat, cu acel prilej, preşedintele Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare, Voicu Şichet, cel ce s-a ocupat de proiect.

Potrivit acestuia, iniţial s-a numit Statuia soldatului român, denumirea fiind schimbată chiar de către sătmăreni în statuia Eroului necunoscut, tocmai ca un semn de respect pentru toţi cei care au murit în Primul Război Mondial.

Statuia reprezintă un soldat român de la finalul Primului Război Mondial, care se dezbracă de haină, simbolizând eliberarea, victoria obţinută greu.

Costurile totale pentru amenajarea soclului şi realizarea statuii au fost de 60.000 de euro, din care 20.000 de euro reprezintă bani publici, iar 40.000 de euro au fost obţinuţi din donaţii.

*** Municipiul Satu Mare a intrat în Cartea Recordurilor printr-un panou mozaic din capace de PET-uri, lung de 123 metri şi având o lăţime de 1,5 metri, realizat de copiii din judeţul Satu Mare şi prezentat pe stadionul Daniel Prodan din municipiu.

Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, principalul organizator al acţiunii "Milioane de capace, milioane de zâmbete", în total au fost 2.127.540 de capace de PET-uri, care cântăresc 4,5 tone.

"Cred că putem să spunem fără a ne feri de cuvinte mari că astăzi se scrie o pagină de istorie pentru judeţul Satu Mare. Au fost şase luni în care a fost o nebunie frumoasă, pentru că, la noi la instituţie, nu puteai să laşi un PET nesupravegheat pentru că dispărea imediat", a declarat prefectul Darius Filip.

În acţiune au fost implicaţi copii de la peste 90 de şcoli din judeţ, care, timp de şase luni, au adunat capace de PET-uri. După mai multe luni de deliberări, recordul a fost omologat. AGERPRES / (AS – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Diana Dumitru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie