Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO/ Cioloş: Nici că se putea un cadou mai nimerit de ziua mea

Europarlamentarul Dacian Cioloş, copreşedinte al USR PLUS, afirmă că includerea sitului de la Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO reprezintă "o şansă unică la dezvoltare durabilă".

"Roşia Montană a intrat, astăzi, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este o veste mare şi nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea. Comunitatea din Roşia Montană, pe care o cunosc, merita această şansă de multă vreme, pentru că oamenii de acolo, dar şi alte organizaţii civice din ţară s-au bătut ani în şir pentru această recunoaştere. E o şansă unică la dezvoltare durabilă, o şansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una dintre cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Însă, dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba, în primul rând, de găsirea unor soluţii economice şi sociale viabile şi durabile, de dezvoltare turistică. Toate acestea, gândite pe profilul zonei, vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune. Felicitări tuturor celor care au crezut în această şansă şi care au făcut posibil momentul de azi", a scris Cioloş, marţi, pe Facebook.

Şi vicepremierul Dan Barna şi-a exprimat bucuria că acest sit "a obţinut în sfârşit recunoaşterea internaţională".

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

"Ne-am luptat ani de zile pentru protejarea istoriei şi a mediului de la Roşia Montană, iar astăzi am primit o veste extraordinară. Am susţinut activ încă de la început dosarul Roşia Montană la UNESCO şi mă bucur că acest sit a reuşit să obţină în sfârşit recunoaşterea internaţională. E o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi – în acelaşi timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii. (…) Roşia Montană este o victorie majoră a noii generaţii politice", a scris şi Barna, pe Facebook. AGERPRES/(AS – autor: Andreea Rotaru, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie