ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 30 AUGUST

* Reglementarea incompatibilităţii dintre funcţia de judecător şi cea de ministru al Justiţiei ţine de opţiunea legiuitorului naţional, nu de standarde fixate de Comisia de la Veneţia, a explicat Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Precizarea este făcută în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a apreciat ca fiind "îngrijorătoare" opinia Secţiei pentru judecători în care se susţinea că afirmaţiile sale despre Dana Gîrbovan reprezintă "un vădit atac la adresa independenţei şi prestigiului Justiţiei". Iohannis a respins propunerea ca Gîrbovan să fie ministrul Justiţiei.

* Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute, marţi, cererea Danei Gîrbovan de retragere a demisiei din magistratură. Gîrbovan a precizat, miercuri, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat respingerea numirii ei în funcţia de ministru al Justiţiei, că îşi va retrage demisia.

* Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu susţine că i-a trimis premierului Viorica Dăncilă, spre avizare, pe 8 mai, prin poşta specială, cererea de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior, dar că prim-ministrul ar fi "rătăcit" documentul. Precizarea a fost făcută după ce premierul Dăncilă a declarat joi că nu a primit nicio solicitare de la Teodor Meleşcanu în privinţa rechemării la Bucureşti a ambasadorului Maior.

* Preşedintele Comisiei de contestaţii de la Evaluarea Naţională de anul viitor va numi o a treia comisie care să corecteze lucrările în cazul în care vor exista diferenţe de notare mai mari de un punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţie, prevede metodologia de organizare şi desfăşurare a acestui examen, publicată în Monitorul Oficial.

* Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost şef al SRI, a fost audiat la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia. Maior a afirmat la ieşirea de la audieri că operaţiunea a fost realizată "în contextul clar, legal, definit de legislaţia românească" şi că nu a sesizat aspecte care să facă obiectul vreunei infracţiuni din partea unor persoane implicate în acea operaţiune. El a fost audiat ca martor în acest dosar, în contextul în care, spun procurorii SIIJ, în avionul care l-a adus în ţară pe Nicolae Popa s-au aflat şi doi ofiţeri ai SRI.

* Incendiul la hala de pe Strada Biharia (aparţinând METAV) a fost localizat şi nu mai există riscul de extindere a flăcărilor la alte clădiri, potrivit primarului Sectorului 1, Dan Tudorache. Nu au fost înregistrate victime. Proprietarul METAV este asigurat şi are autorizaţie ISU, a scris edilul pe Facebook. IGSU a emis în acest caz un mesaj RO-ALERT, solicitând oamenilor să evacueze zona. Zeci de autospeciale au intervenit la incendiu.

* Orchestra Filarmonicii din Berlin, avându-l la pupitru pe Kirill Petrenko, va deschide sâmbătă, de la ora 19,30, ediţia 2019 a Festivalului Internaţional ''George Enescu'', printr-un concert desfăşurat la Sala Mare a Palatului. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie