ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 10 SEPTEMBRIE

* Pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ''Crişana'' al judeţului Bihor şi din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 de Pompieri Oradea au donat sânge, în urma unui apel lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină şi Spitalul Judeţean.

* Viticultorii arădeni reclamă că producţia de struguri din acest an este compromisă în mare parte de porcii mistreţi, care s-ar fi înmulţit excesiv şi ar ataca în turme culturile, sesizări fiind depuse şi la autorităţi.

* Noul Tractor Articulat Forestier (TAF) 2012 SB, conceput şi construit exclusiv în România de inginerii IRUM Reghin, a fost desemnat Produsul Anului 2019 la Forest România, cel mai mare târg de profil din ţară, la care participă experţi, reprezentanţi din domeniile ştiinţă, industrie, asociaţii de profil, precum şi specialişti practicieni din sectorul silvic. IRUM Reghin a început producţia de serie a primului tractor 100% românesc, conceput şi construit de inginerii societăţii, lansat în toamna anului trecut la INDAGRA, la 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare din România.

* O echipă internaţională de cercetători, printre care se află şi doi români, un profesor asociat al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi o absolventă a acestei universităţi, estimează că nivelul apei mărilor şi oceanelor ar putea să crească în continuare şi în condiţiile stabilizării nivelului de dioxid de carbon şi aplicării unor măsuri de combatere a încălzirii globale.

* Universitatea din Oradea pregăteşte 115 doctoranzi şi cercetători postdoctorat pentru inserţia pe piaţa forţei de muncă, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste şase milioane de euro, derulat timp de 30 de luni.

* Fonduri nerambursabile de peste 2,6 milioane de euro vor fi investite în extinderea unei şcoli generale din municipiul Sibiu, din cartierul Dumbrava, prin construirea, până în toamna lui 2021, a unui corp de clădire ce va include, printre altele, 11 săli de clasă, un cabinet medical şi o sală de gimnastică, potrivit unui comunicat transmis de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru.

* În judeţul Mureş, pentru al treilea an consecutiv, fermierii au obţinut producţii record, în 2019 înregistrându-se cele mai mari producţii din istorie la grâu şi rapiţă iar estimările pentru culturile de toamnă, precum floarea-soarelui, sfecla-de-zahăr şi porumbul, sunt peste nivelul ultimilor trei ani, consideraţi cei mai buni ai agriculturii mureşene, a anunţat şeful Direcţiei Agricole Judeţene, Ioan Rus.

* Elicopterul SMURD ce va deservi judeţele regiunii de nord-vest a fost operaţionalizat la Jibou, în cadrul unei ceremonii în care au fost inaugurate şi heliportul şi baza aeromedicală dedicate, amplasate în cadrul unităţii de pompieri din localitate.

* Câştigătorii Marelui Premiu la Concursul Naţional de Vinuri "Bachus 2019" vor participa, gratuit, la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles, care se va desfăşura anul viitor în Republica Cehă, a informat Consiliul Judeţean Vrancea.

* Tribunalul Olt a respins, printr-o soluţie definitivă, apelul făcut de procurorul general în cauza privind interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina, fetiţa din judeţul Mehedinţi adoptată de soţii Săcărin. Instanţa a hotărât ca apelantul să achite soţilor Săcărin suma de 2.500 de lei, reprezentând onorariu avocaţial.

* Circa 300 de angajaţi de la Ciech Sodă România şi de la Societatea Naţională a Sării – filiala Vâlcea au pichetat sediile Prefecturii şi Consiliului Judeţean, cerând din partea autorităţilor garanţii că nu îşi vor pierde locurile de muncă în condiţiile în care conducerea singurei fabrici de sodă calcinată din România a anunţat că va opri producţia la 18 septembrie.

* Un exerciţiu complex, care a simulat intervenţia la un accident feroviar urmat de un incendiu a avut loc, în premieră, la tunelul de la Livezi, în organizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Oltul" Harghita, în cooperare cu CFR şi cu mai multe instituţii cu rol în gestionarea dezastrelor din judeţ.

* Primăria Deva va cumpăra 12 autobuze second-hand pentru parcul auto propriu, achiziţia fiind estimată la 2,1 milioane de lei, cu TVA, potrivit unei hotărâri adoptate de consilierii locali.

* Directorul Poştei Române a fost sancţionat de poliţişti cu amendă de 5.000 de lei după ce luni dimineaţa, în apropierea sediului instituţiei din Balş, o persoană necunoscută având faţa acoperită a atacat un angajat şi a furat o geantă cu peste 200.000 de lei.

* Punctul de trecere a Dunării cu bacul dintre oraşele Isaccea, judeţul Tulcea şi Orlovka, regiunea Odessa, Ucraina, va deveni operaţional pe data de 1 noiembrie, a anunţat conducerea Consiliului Judeţean. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie