ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 30 AUGUST

* Şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui, Gigel Crudu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că însămânţarea culturilor de toamnă este întârziată din cauza lipsei precipitaţiilor din ultima perioadă.

* Cercetătorii Staţiunii legumicole Buzău au reuşit în acest an reabilitarea a circa 1.500 de soiuri de legume româneşti provenind din toate bazinele legumicole din ţară, în special din Dâmboviţa, Olt şi Cluj. Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, peste 60% sunt soiuri de tomate româneşti.

* Poliţiştii efectuează cercetări privind o altercaţie între un fost consilier local din Coteana şi secretara localităţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, Alexandra Dicu, altercaţia a avut loc în şedinţa Consiliului Local de joi după-amiaza.

* Consiliul Reprezentanţilor Unionali l-a desemnat, la Târgu Mureş, pe Kelemen Hunor candidat al UDMR la alegerile pentru Preşedinţia României, acesta fiind singura propunere formulată în cadrul Consiliului Consultativ, iar sloganul sub care va candida este "Respect pentru toţi!".

* Catedre de informatică, matematică sau de chimie vor fi ocupate în acest an cu profesori necalificaţi sau profesori pensionari, după ce, în urma şedinţelor de repartizare a posturilor pentru cadrele didactice, acestea au rămas vacante, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea.

* Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a fost amendat în urma controlului efectuat în noaptea de miercuri spre joi de Corpul de control al ministrului sănătăţii, dar, în acelaşi timp, a fost felicitat pentru planurile de risc implementate în depistarea şi combaterea infecţiilor nosocomiale şi raportarea corectă a acestora, a anunţat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Marius Leonte.

* Consilierii municipali au aprobat, în unanimitate, consolidarea adăpostului de păsări exotice de la Zoo Braşov, instituţie în subordinea municipalităţii, proiect care va costa peste 2,8 milioane de lei.

* Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea trebuie să plătească peste 200.000 de euro pentru preluarea unor bunuri de pe faleza Dunării din municipiul Tulcea care aparţin companiei gălăţene Administraţia Porturilor Dunării Maritime şi a pune în practică un proiect de reabilitare a infrastructurii portuare, a declarat preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

* Cel mai mare parc din municipiul Slatina, cu o suprafaţă de 3,2 hectare, amenajat pe locul fostei unităţi militare din oraş, a fost inaugurat vineri, mai devreme cu aproape un an faţă de termenul prevăzut iniţial, investiţia fiind de 13 milioane de lei. Potrivit primarului municipiului Slatina, Emil Moţ, fondurile pentru acest parc, numit "Parcul Tineretului", au fost asigurate integral de la bugetul local.

* Consiliul Local Braşov a aprobat Regulamentul-cadru privind majorarea cu până la 500% a impozitelor pe clădiri şi terenuri neîngrijite şi criteriile pe baza cărora se vor aplica aceste sancţiuni, precum şi supraimpozitarea, începând de anul viitor, a proprietarilor unui prim lot de 13 imobile din municipiu, printre care fostul Spital Dermato, corpul vechi al hotelului Aro sau restaurantul Panoramic.

* Zeci de pietre funerare datând de acum 200-300 de ani din cimitirul evreiesc din Alba Iulia, cel mai vechi şi mai mare din Transilvania, au fost restaurate în această vară în cadrul unui proiect unic în România.

* Consiliul Judeţean Covasna va achiziţiona 12 camere audio-video BodyCam pentru dotarea poliţiştilor cu atribuţii pe linie de ordine publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în baza unui contract de cooperare încheiat între cele două instituţii.

* Şase noi specii de insecte ce provoacă pe frunzele trandafirilor sălbatici umflături numite gale au fost identificate de cercetătorii Universităţii 'Babeş-Bolyai' Cluj-Napoca, după analizarea probelor colectate în expediţia transsiberiană de studiere a efectelor schimbărilor climatice asupra Marii Păduri Boreale, organizată în vara anului trecut în colaborare cu Centrul de Cercetări Biologice Jibou.

* Echipe ale organizaţiei nonguvernamentale Mare Nostrum din Constanţa, care derulează două proiecte de studiere şi monitorizare a cetaceelor din Marea Neagră, au identificat cinci delfini morţi pe plajele din staţiunile turistice în ultima săptămână.

* Turiştii care vizitează lacul Mogoşa, din munţii Gutâi, nu sunt obligaţi să plătească taxe de fotografie sau parcare unei cabane private din vecinătate, a declarat pentru AGERPRES primarul oraşului Baia Sprie, Alin Bîrda. Potrivit acestuia, lacul şi terenul aferent se află în proprietate publică iar perceperea de taxe este interzisă.

* Sindicaliştii de pe Platforma Chimică din Râmnic ameninţă cu ample proteste atât în Vâlcea, cât şi la Bucureşti, după ce prima rundă a negocierilor dintre conducerea CET Govora şi firmele de pe platformă asupra preţului la aburul industrial a eşuat, polonezii de Ciech Sodă România anunţând că îşi menţin intenţia de a opri producţia la Vâlcea luna viitoare.

* Un centru în care vor fi integrate toate structurile care gestionează apelurile de urgenţă la numărul 112 va fi înfiinţat anul acesta în municipiul Sfântu Gheorghe, printr-un proiect coordonat de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi finanţat de Consiliul Judeţean Covasna cu suma de 100.000 de lei. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie