Tiberiu Boşutar: Avem promisiunea premierului pentru crearea unui grup de lucru care să dezvolte SUMAL

Activistul de mediu Tiberiu Boşutar a declarat miercuri, după discuţiile purtate, la Palatul Victoria, cu premierul Florin Cîţu, că acesta a promis sprijin pentru crearea unui grup de lucru pentru dezvoltarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos – SUMAL.

"Un dialog există şi deschidere la dialog, acum să vedem şi dacă primim ceea ce am cerut. Mai exact, am cerut constituirea unui grup de lucru pe SUMAL din care să facem parte şi avem promisiunea, să vedem. Un grup de lucru care se va ocupa de dezvoltarea SUMAL. Aplicaţia SUMAL este foarte bună, nu e completă şi nu produce efectele aşteptate tocmai pentru că unii nu vor să o folosească, alţii nu se pricep, mai lipsesc câteva dezvoltări şi vrem să venim în ajutorul instituţiilor", a precizat Boşutar.

El a adăugat că a depus o plângere penală la Bucureşti, la Poliţia Română, legat de agresarea sa în timp ce documenta tăierile ilegale de pădure din judeţul Suceava, însă dosarul a fost redirecţionat la Vatra Dornei.

"Acolo, procurorul a minimalizat cât a putut el de mult situaţia şi băieţii au fost reţinuţi, doar pentru că ar fi dat două palme, dar noi am fost jefuiţi, atacaţi, torturaţi, erau suficiente dovezi pentru a da o sentinţă mai serioasă. Oamenii m-au ameninţat cu moartea, mi-au ameninţat familia, au spus exact că ştiu unde stau. (…) Când am văzut că le-au dat drumul la 24 de ore, am venit, din nou, la Bucureşti. Îmi este teamă şi nu-mi este teamă pentru mine, cât îmi este teamă pentru familie, pentru pădure şi pentru ţara asta. (…) Noi am fost bătuţi tocmai de cel care avea grijă de fondul ăla forestier şi silvicultorii nu trebuie să se simtă jigniţi de atitudinea noastră, dar trebuie să se dezică de golanii din rândul lor, la fel cum trebuie să facă şi agenţii economici să se dezică de hoţi", a afirmat Tiberiu Boşutar.

Potrivit activistului de mediu Gabriel Păun, probabil că săptămâna viitoare vor începe discuţiile la Ministerul Mediului, gestionarul SUMAL.

"Se vor discuta termenii şi condiţiile, oricum se dorea o actualizare a SUMAL-ului pentru că avem acum din februarie până în septembrie, şapte luni, să vedem cum a funcţionat, să-i găsim deficienţele, să venim cu îmbunătăţirile de rigoare, care implică şi comunicare cu publicul. În momentul acesta, publicul nu are suficient acces pentru a ajuta autorităţile", a afirmat Păun.

Premierul Florin Cîţu a avut miercuri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu activiştii de mediu Tiberiu Boşutar şi Gabriel Păun şi cu jurnalistul Radu Mocanu.

Jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut, pe 16 septembrie, de mai mulţi indivizi într-o pădure de pe raza comunei sucevene Coşna. Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care a fost şi el bătut, şi realizatorul Radu Constantin Mocanu.

Patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 44 de ani, au fost reţinuţi în urma agresiunilor, ulterior aceştia fiind puşi sub control judiciar. AGERPRES/(A – autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres