Vaslui: Demonstraţie de dans popular cu ocazia Zilei Portului Tradiţional

Peste 150 de dansatori profesionişti şi amatori de la ansamblurile "Trandafir de la Moldova" şi "Hora Vasluiului" şi de la Şcoala de dans popular, conduse de coregraful Virginel Solomon, au participat, duminică, la o demonstraţie de dans popular, cu prilejul Zilei Portului Tradiţional.

 

Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, artiştii au prezentat o suită de dansuri populare în trei locuri din municipiul Vaslui, în prima ieşire din acest an în faţa publicului a celor trei grupuri care urmează să participe la Festivalul Internaţional de Folclor "Hora din străbuni", care va avea loc în perioada 30 iulie – 1 august.

"De fapt acesta este obiectivul nostru important şi tot ceea ce facem de aici până la festival sunt repetiţii în contactul nostru direct cu publicul. Peste 150 de dansatori, îmbrăcaţi în ia noastră tradiţională au populat trei dintre zonele municipiului Vaslui: Parcul Copou, Parcul Independenţei şi Piaţa Centrului Civic. Este o dorinţă foarte mare a oamenilor de a participa la asemenea evenimente şi o dorinţă la fel de mare a noastră de a ne implica în organizarea lor. Am avut acel sentiment al inutilităţii în cea mai mare parte a anului trecut, pentru că organizam, puneam cap la cap amănuntele unui eveniment şi atunci când trebuia să-l prezentăm, lucrurile se anulau. Am avut astfel de experienţe nefericite, dar până la urmă pandemia a arătat cât de importante sunt pentru noi toţi manifestările de spirit. Este o nevoie mare de astfel de evenimente, atât a noastră cât şi a publicului", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui, Lucian Onciu.

 

Coregraful Virginel Solomon a spus, la rândul său, că pandemia i-a afectat pe cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul artistic, dar că restricţiile impuse de criza sanitară au trezit în rândul tuturor dorinţa mai mare de a reveni în faţa publicului şi de a se implica în organizarea de evenimente care să adune din nou oamenii laolaltă.

"Ne-am bucurat să vedem că publicul este alături de noi, cu o dorinţă sporită de a asculta muzică bună, de a urmări dansurile noastre populare, atât de iubite şi apreciate. A fost o emoţie a noastră, a artiştilor nevoiţi să stea o perioadă departe de public, contopită cu emoţia oamenilor care au venit în număr mare să ne urmărească şi care au resimţit lipsa acestor evenimente de suflet. După o perioadă delicată, în care toţi am renunţat la o parte din lucrurile obişnuite din viaţa noastră, la lucruri pe care le făceam cu drag, sperăm să revenim la normalitate, la ceea ce ne face fericiţi", a menţionat Virginel Solomon.

Demonstraţia de dans popular s-a încheiat cu o horă în jurul statuii lui Ştefan cel Mare din Piaţa Centrului Civic, la care au participat şi spectatorii prezenţi. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Loredana Ciobanu/AGERPRES

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie