VIDEO Bode: Două decese, în Satu Mare şi Iaşi, ca urmare a efectelor fenomenelor meteo extreme

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat marţi că două persoane, din Satu Mare şi Iaşi, au decedat în urma fenomenelor meteo extreme şi a inundaţiilor care au afectat aceste judeţe şi le-a cerut prefecţilor reacţii "rapide, eficiente" şi o "mobilizare exemplară" pentru a putea interveni cât mai repede în sprijinul comunităţilor grav afectate în aceste zile, subliniind că "pericolul nu a trecut".

 

"Am asistat în ultimele zile la o intensificare şi extindere a fenomenelor meteo extreme provocate de ploile abundente care au afectat mai bine de jumătate din ţară, vorbim de aproximativ 30 de judeţe, acestea aflându-se sub avertizări de cod galben, portocaliu sau roşu. Dinamica fenomenelor este în continuă evoluţie şi reclamă reacţii rapide, eficiente (…) şi o mobilizare exemplară pentru a putea interveni cât mai repede în sprijinul comunităţilor grav afectate. (…) Vă cer să fiţi implicaţi total în gestionarea situaţiilor, în coordonarea acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă, având în vedere că pericolul nu a trecut", a declarat Lucian Bode la videoconferinţa cu prefecţii pe tema inundaţiilor, condusă de premierul Florin Cîţu.

El a adăugat că şi pentru cel puţin următoarele 24 de ore există avertizări de vreme severă în mai multe zone din ţară, ceea ce reclamă, a subliniat ministrul, mobilizare susţinută din partea structurilor cu atribuţii la nivelul judeţelor vizate.

"Vă solicit, domnilor prefecţi, să vă asiguraţi că există spaţii de cazare şi relocare temporară pentru situaţia în care se impune evacuarea unor persoane. Fiţi conectaţi în permanenţă cu realităţile din teren, luaţi măsurile care se impun şi nu cred că mai este nevoie să vă spun că aceste măsuri nu se iau din birou, ci din teren, de la faţa locului. (…) Este vital să menţineţi acelaşi nivel de mobilizare şi implicare până ce situaţia hidrometeorologică revine la normal şi nu mai este niciun pericol pentru cetăţeni. Vă spun foarte limpede: activitatea dumneavoastră este atent monitorizată şi evaluată şi nu uitaţi că aţi fost învestiţi mai întâi de toate cu o responsabilitate şi mai apoi cu o funcţie. Aveţi obligaţia să răspundeţi cu profesionalism şi în mod eficient provocărilor, oricât de dificile ar fi acestea, pe măsura acestei responsabilităţi", a afirmat Bode.

Ministrul a prezentat şi o situaţie actualizată a efectelor produse de inundaţiile recente, faţă de cea menţionată de premier.

"Aţi prezentat, domnule prim-ministru, o situaţie primită de la DSU. Este adevărat, ea se referă la intervalul de la 7,00 până astăzi la 16,30 pentru ziua de astăzi, dar în acest moment vorbim despre intervalul 15 iulie, ora 7,00, până în 20 iulie, ora 16,30, unde s-au înregistrat efecte în 80 de localităţi din 20 de judeţe. S-a intervenit pentru evacuarea apei în 192 de case. În acest moment sunt evacuate 81 de persoane în localitatea Roşia Montană din Alba şi în localitatea Breaza, Prahova. Din păcate, am avut şi două decese – în Satu Mare, respectiv în Iaşi. La momentul acesta sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în mai multe localităţi din judeţele Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Hunedoara, Prahova şi Neamţ. Traficul rutier este blocat pe un drum judeţean în Dâmboviţa şi restricţionat pe două drumuri naţionale în Alba", a arătat Bode. AGERPRES/(A, AS – autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Citeşte şi:

 

VIDEO Premierul le-a cerut prefecţilor evaluarea pagubelor provocate de inundaţii în vederea alocării de resurse la rectificarea bugetară

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie