VIDEO Iohannis: Avem nevoie să îmbunătăţim managementul crizelor la nivel european

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că la nivel european este nevoie de îmbunătăţirea managementului crizelor.

"Vom începe să discutăm despre evoluţia pandemiei, despre felul în care pandemia a fost combătută şi măsurile pe care le-am luat. Acum, trebuie să ştim că suntem deja în faza în care avem din ce în ce mai puţine cazuri şi la noi în România, dar şi în celelalte state membre şi încercăm să tragem concluzii să vedem ce facem mai bine în următoarea criză – care sperăm să nu vină, dar dorim să fim pregătiţi. Şi aici vorbim despre managementul crizelor şi eu voi fi foarte clar că avem nevoie să îmbunătăţim managementul crizelor la nivel european", a spus şeful statului înainte de reuniunea Consiliului European.

 

El a subliniat faptul că implicarea Comisiei Europene în achiziţia de vaccinuri a fost foarte benefică.

"Avem concluzia că a fost foarte benefică implicarea Comisiei în achiziţia de vaccinuri în felul în care au ajuns ele în statele membre şi eu voi spune foarte clar în continuare: este nevoie să avem mecanisme europene, care pot fi folosite în situaţii de criză în sistemele noastre de sănătate publică, chiar dacă sănătatea publică este un resort naţional, am văzut că avem foarte multe lucruri comune şi trebuie să mergem mai departe spre ceva ce aş putea să numesc eu Uniunea Europeană a sănătăţii, deci să ne implicăm împreună pentru o mai bună sănătate publică", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că discuţiile de la reuniunea Consiliului European vor viza şi redresarea economică.

"O să vorbim despre aprobarea mecanismului de accesare a fondurilor, aprobare care a trecut prin toate parlamentele naţionale şi este o reuşită. Acum, Comisia poate să împrumute bani în numele Uniunii şi să finanţeze toate aceste planuri naţionale de redresare şi rezilienţă. Sunt foarte multe lucruri de discutat aici şi cred că vom găsi noi şi noi soluţii", a susţinut Iohannis.

Discuţiile de la Consiliul European vor viza politica externă, respectiv relaţia UE cu Turcia şi Federaţia Rusă.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European. Vineri, şeful statului va participa şi la Summitul Euro în format extins. AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Citeşte şi:

 

VIDEO Iohannis: Campania de vaccinare – un succes; nu mai avem interes pentru vaccinare fiindcă avem puţine cazuri

 

VIDEO Iohannis: Anumite chestiuni nu le putem tolera în relaţia cu Federaţia Rusă; în anumite zone, o colaborare ar fi benefică

 

VIDEO Iohannis: Situaţia este destul de bună în privinţa PNRR; discuţiile cu Comisia Europeană – foarte benefice

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie