VIDEO Olt: Festival de căluş în şase zone folclorice din judeţ, în săpătmâna Rusaliilor

Spectacole de dans şi muzică folclorică au loc în această săptămână în şase localităţi din judeţul Olt, în cadrul primei ediţii a Festivalului "Căluşul Oltenesc", eveniment organizat de Consiliul Judeţean Olt , Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Olt şi Palatul Copiilor Slatina.

În cadrul festivalului, în paralel cu spectacolele ce se vor desfăşura pe scene amenajate în comunele Vâlcele, Corbu, Osica de Sus, Brastavăţu, Pleşoiu şi Sâmbureşti, formaţii de căluşari vor merge în gospodării din aceste localităţi şi vor juca căluşul.

Potrivit directorului Palatului Copiilor Slatina, Iliuţă Brăileanu, pe durata festivalului de căluş care are loc în săptămâna Rusaliilor, în cele şase centre folclorice ale judeţului la spectacole vor participa ansambluri folclorice locale precum şi dansatorii, soliştii şi orchestra Ansamblului Profesionist "Doina Oltului".

 

Până în 2020, în judeţul Olt se organizau anual, în perioada Rusaliilor, două mari festivaluri de căluş cu invitaţi din străinătate, unul pentru copii, cu peste 1.500 de participanţi, ce se defăşura la Slatina, iar altul, pentru formaţiile de dansatori adulţi, ce avea loc în municipiul Caracal.

Din cauza pandemiei, niciunul dintre cele două festivaluri de căluş nu s-au mai organizat în anul 2020.

Anul acesta, instituţiile de cultură din judeţ au reluat tradiţia organizării unui festival de căluş, însă în locul unui eveniment de mare amploare, cu mii de participanţi, organizat într-o singură localitate, se desfăşoară spectacole în mai multe localităţi, cu număr mai redus de participanţi.

Căluşul este o tradiţie care se păstrează încă în judeţul Olt şi a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii, o ceată formată din 7, 9 sau 11 căluşari colindă uliţele satului şi joacă în curţile localnicilor. Costumele căluşarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă iar pălăriile au mărgele şi panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a căluşarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante (usturoi, pelin) şi un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de căluşari tot timpul jocului. AGERPRES/(AS – autor: Cristina Matei, editor: Diana Dumitru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.stiri.tvr.ro

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie