Avocatul Copilului: Din verificări nu au reieşit abuzuri privind administrarea de sedative copiilor din centre rezidenţiale

Avocatul Copilului, Ioan Gânfălean, a declarat că, din verificările efectuate la 14 case de tip rezidenţial, nu a reieşit că se fac abuzuri în sensul administrării de sedative copiilor fără dizabilităţi.

"Din toate verificările noastre nu a reieşit de niciunde că se fac abuzuri, în sensul că copiilor care nu au dizabilităţi li se administrează sedative, neuroleptice", a spus Ioan Gânfălean, într-o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-au prezentat concluziile Raportului special privind rezultatul investigaţiilor făcute de către Avocatul Poporului în legătură cu prescrierea substanţelor psihotrope pentru copiii din centre de tip rezidenţial.

Avocatul Copilului a arătat că, în momentul primirii unui copil într-o casă de tip rezidenţial, acestuia i se face o fişă de evaluare medicală întocmită de asistentul medical al centrului.

"După ce are fişa asta de evaluare medicală, copilul e prezentat şi toţi copiii sunt prezentaţi medicului de familie, care are o fişă de observaţie clinică generală. În momentul în care vine în centru cu o prescripţie sau dacă nu, dacă doctorul generalist constată că acel copil suferă de o anumită afecţiune care-l depăşeste ca şi medic generalist, copilul e trimis la medicul specialist, care prescrie tratamentul respectiv. Medicul specialist îi prescrie medicamentele. Medicamentele respective se dau asistentului medical din centrul respectiv. La primirea medicamentelor, acestea se consemnează în condica de prescripţii medicale din centru, iar pe toată perioada administrării medicamentelor respective această verificare dacă medicamentele sunt prescrise normal îi revine asistentului medical din centru. În situaţia în care asistentul îşi termină activitatea la ora 15,00, medicamentele vor fi înmânate unui instructor care stă peste după-amiază şi peste noapte cu copiii, care, la rândul lui, dă medicamentele exact după fişa de prescripţie a medicului", a adăugat Gânfălean.

Pe 17 martie un post de televiziune a difuzat un reportaj în care se menţiona că mii de copii din centre de plasament "sunt sedaţi fără să aibă probleme psihice".

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. Ioan Gânfălean a menţionat că s-au făcut adrese către cele 41 de direcţii de protecţia copilului din ţară şi şase ale sectoarelor Bucureştiului să răspundă în scris unor întrebări.

"Din răspunsuri a reieşit că în România, până la 1 octombrie, deci facem referire 31 decembrie 2018 – 1 octombrie 2019 erau instituţionalizaţi 31.993 de copii. Dintre aceştia, în centrele de tip rezidenţial erau 14.284 de copii şi 17.709 erau la asistenţii maternali. (…) În urma colectării tuturor acestor date venite oficial de la aceste unităţi a reieşit că total copii cu diagnostic psihiatric sunt 8.328, dintre care 6.381 au tratament medicamentos", a explicat Gânfălean.

El a precizat că s-a decis să se facă vizite inopinate în 14 case de tip rezidenţial.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a subliniat că medicamentele se dau pe reţetă şi că, având un regim special, ar însemna că beneficiarii acestor tratamente nu le-ar mai primi dacă ele ar fi date altor copii. În opinia sa, problema este că aceste medicamente se prescriu cu uşurinţă de către psihiatri.

"Prima noastră recomandare e creşterea numărului psihologilor care să asigure consiliere tuturor copiilor, pentru că nu există copil instituţionalizat, copil plecat din casa lui care să nu fie traumatizat emoţional, toţi copiii aceştia au nevoie de consiliere, iar ei de fapt nu prea primesc. Dincolo de asta, unii sunt diagnosticaţi cu diagnostic psihiatric, în loc să primească consiliere suplimentară, li se administrează rapid medicamente. Propunerea pe care o avem noi aici, dincolo de numărul de consilieri psihologi de care e absolută nevoie şi e mai mult decât propunere, e un angajament – este să-i aducem la aceeaşi masă aici probabil pe toţi cei care sunt factori de răspundere în instituţiile de stat, ca să vedem cum anume putem să ne ducem şi către o a doua opinie a unui medic psihiatru şi pe diagnostic şi pe tratament", a declarat Weber.

Potrivit acesteia, pentru toţi aceşti copii reprezentarea legală e directorul Direcţiei de Protecţie a Copilului care, la rândul lui, o transferă către directorii din centre.

"Recomandarea pe care o facem noi este să existe o profesie distinctă de reprezentant al copilului (…) şi acesta să nu aibă mai mult de 20, maxim 30 de copii de care să se ocupe. (…) Dacă ar fi aşa, el ar avea dreptul să solicite o a doua opinie a unui medic. (…) De vreme ce noi căutăm o formulă de a obţine o a doua opinie, ne exprimăm îndoiala că un număr atât de mare de copii ar putea să aibă chiar afecţiuni psihiatrice. Că sunt afecţiuni emoţionale, asta categoric, doar sunt copii traumatizaţi de la naştere, mulţi dintre ei dacă nu chiar şi dinainte, dar soluţia nu trebuie să fie aceasta cu medicaţia", a afirmat Renate Weber.

Ea a menţionat că o altă recomandare este ca numărul asistenţilor sociali din DGASPC-uri şi centre să fie mult mai mare. AGERPRES/(AS – autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu, editori online: Ady Ivaşcu, Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres