CCR: Numirea conducerii Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind persoanele cu dizabilităţi trebuie reglementată exact (motivare)

Numirea preşedintelui şi a vicepreşedintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi trebuie reglementată în termeni exacţi, care să permită o interpretare univocă de către destinatarii normei, arată judecătorii Curţii Constituţionale în motivarea deciziei prin care au admis o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la acest act normativ.

"Curtea constată că modificările operate în privinţa articolului 5 din Legea 8/2016 (…) conturează un regim juridic confuz în privinţa procedurii de numire/reînnoire a mandatului preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. (…) În cauză, exprimarea ambiguă, precum şi lipsa de corelare a alineatelor aceluiaşi articol, în configurarea aceleiaşi unice proceduri, determină o evidentă lipsă de precizie a reglementării, cu consecinţe directe asupra modului de organizare şi funcţionare a unei autorităţi administrative autonome, căreia îi sunt încredinţate importante atribuţii necesare pentru realizarea scopului său, de promovare, protecţie şi monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi", notează CCR în motivare.

Judecătorii constituţionali precizează că numirea preşedintelui şi vicepreşedintelui consiliului trebuie reglementată în termeni exacţi, care să permită o interpretare univocă de către destinatarii normei, cu consecinţa unei proceduri clare şi transparente, menite să garanteze accesul în aceste funcţii al persoanelor cu o calificare corespunzătoare, activitatea fiind circumscrisă asigurării standardelor de protecţie a drepturilor fundamentale incidente în materia reglementată de Legea 8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Pe 11 decembrie anul trecut, Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la acest act normativ. Potrivit şefului statului, contravine Legii fundamentale prevederea potrivit căreia preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi sunt numiţi prin hotărâre adoptată în şedinţa Senatului, cu avizul Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, dacă întrunesc majoritatea voturilor. Pe 23 ianuarie, CCR a admis parţial sesizarea preşedintelui. AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres