Dosarul falşilor medici italieni: Două persoane cu propunere de arestare preventivă şi două sub control judiciar

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus marţi, în dosarul falşilor medici italieni, ca două persoane să fie cercetate sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, iar pentru celelalte două s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

Procurorii au dispus luni punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cele patru persoane, dintre care trei sunt funcţionari în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB).

Potrivit ordonanţei procurorilor, în cursul anului 2018, cei trei funcţionari au falsificat mai multe înscrisuri, atestând în fals că două persoane de cetăţenie italiană au calitatea de doctor şi dreptul de a practica această profesie pe teritoriul României, eliberându-le coduri de parafă în baza unor dosare incomplete.

Cu privire la cea de-a patra persoană s-a reţinut că, în calitate de consilier juridic, reprezentant al celor doi italieni, a înlesnit eliberarea codurilor de parafă în baza dosarelor incomplete şi a falsificat mai multe înscrisuri, prin care se atesta în mod fals că au fost depuse toate înscrisurile necesare.

"La data de 25.03.2019 cele patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore prin ordonanţa organelor de cercetare penală din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, iar la data de 26.03.2019 faţă de două persoane s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile şi faţă de celelalte două persoane s-a formulat propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile", a informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Italianul Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Un al doilea caz de medic fals, care a obţinut codul de parafă în mod ilegal, a fost identificat în urma verificărilor derulate de DSPMB în cazul lui Politi, informa pe 8 februarie Ministerul Sănătăţii, fără a da alte detalii. AGERPRES/(AS – autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres