Expert american: Cu cât va fi mai puternică protejarea proprietăţii intelectuale în România, cu atât o să crească investiţiile

Cu cât va fi mai puternică protejarea proprietăţii intelectuale în România, cu atât o să crească investiţiile în domenii precum cinematografia sau tehnologia, le-a spus, vineri, Vishal Amin, coordonatorul Casei Albe pentru punerea în aplicare a prevederilor legale în domeniul proprietăţii intelectuale, cursanţilor de la Institutul Naţional al Magistraturii.

Vishal Amin a arătat că, în timpul vizitei sale în România, s-a întâlnit cu oficiali din ministere, din Poliţie sau procuratură, cu care a vorbit despre domeniul său de activitate.

El a precizat că, în acest context, a vorbit despre crearea unei "unităţi coordonate care să se ocupe de chestiunile de proprietate intelectuală".

"Este clar că apărarea drepturilor intelectuale este un proces pe cât de complicat pe atât de complex, care nu implică doar puterea legislativă, ci şi relaţiile internaţionale, comerţul şi ne asigurăm că toate aceste domenii vor fi acoperite", a afirmat el.

Mizele apărării proprietăţii intelectuale sunt crearea de locuri de muncă, finanţarea inovaţiilor şi prosperitatea în viitor, a punctat oficialul american.

"Drumul pe care îl alegem va aduce libertate, inovaţii şi prosperitate pentru decenii. Au fost făcute progrese, dar este încă mult de muncă", a adăugat Vishal Amin.

Totodată, el i-a prevenit pe studenţi că, de cele mai multe ori, activităţile ilegale în domeniul proprietăţii intelectuale trebuie văzute într-un context mai larg.

"Ştiu că studiaţi pentru a deveni judecători sau procurori. Sunt multe subiecte asupra cărora trebuie să vă concentraţi, în domeniul dreptului penal – trafic de droguri, activităţi teroriste. Dar crimele ce sunt legate de proprietatea intelectuală sunt foarte importante. Nu este vorba doar de aspectul comercial, dar implică şi alte tipuri de încălcări ale legii. Unde vedeţi încălcări ale legii în domeniul proprietăţii intelectuale, există, de obicei, şi alte abateri. De cele mai multe ori, nu aveţi de-a face cu nişte oameni care doar pun pe piaţă nişte tricouri contrafăcute sau filme piratate. Activitatea lor ar putea implica spălare de bani sau alte ilegalităţi", a explicat el.

În final, el a vorbit despre importanţa protejării proprietăţii intelectuale în ţara noastră. "Cu cât va fi mai puternică protejarea proprietăţii intelectuale în România, cu atât o să crească investiţiile în producţia de film, în tehnologie", a menţionat acesta.

Vishal Amin a fost nominalizat de preşedintele Trump în funcţia pe care o deţine, în 24 aprilie 2017, şi a fost confirmat în unanimitate de Senatul american, pe 3 august. Anterior, a lucrat la Departamentul pentru Comerţ, în timpul mandatului lui George W. Bush. Are o diplomă în neuroştiinţă, de la Universitatea "Johns Hopkins", şi una în Drept, la Washington University din St. Louis. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres