Un tatuaj poate avea o semnificatie uriasa pentru cel care a ales sa-si picteze o parte a corpului cu un anumit simbol. Din ce in ce mai multi tineri, dar si adulti in floarea varstei aleg sa se alature comunitatii artei prin tatuaj. Dar inainte de a lua aceasta decizie isi pun o serie de intrebari despre cat de periculoasa sau dureroasa este tatuarea.
Dar cum fiecare percepe orice situatie in mod diferit, asa si un tatuaj poate fi pentru cineva dureros, dar pentru altcineva nu atat de dureros. Sensibilitatea la durere nu este aceeasi in cazul tuturor, difera de la corp la corp, si in special de la zona la zona.
Una dintre intrebarile la care multi cauta un raspuns este partea corpului care se vrea a fi tatuata. Asta depinde de la caz la caz. Fiecare gandeste diferit. Fiecare vrea sa isi arate o anumita portiune a corpului. Barbatii si femeile gandesc diferit, si atunci si motivul pentru care isi fac tatuaje poate fi diferit.
Parti ale corpului pe care te poti tatua
Poti sa-ti faci un tatuaj pe fiecare parte a corpului, dar trebuie sa stii inainte de a face o astfel de alegere ca unele zone sunt mai dureroase decat altele. Se intampla acest lucru pentru ca pielea este mai subtire in anumite locuri.
Chiar daca tatuajul va arata foarte bine pe aceste locuri, trebuie sa fiti pregatiti sa simtiti o durere mai apasatoare in timpul procesului de tatuare.
- Ceafa. Poti incerca in aceasta parte a corpului un mic tatuaj. Femeile aleg sa-si tatueze desene mici pe aceasta zona, iar barbatii folosesc aceasta zona pentru desene mai impunatoare. Durerea nu este atat de mare, dar mai puternica decat in alte zone cum ar fi bratele, picioarele sau pieptul.
- Fata. Tatuajele pot consta in indesarea sprancenelor, a buzelor.
- Partea de sus a pieptului. O zona comuna atat pentru femei cat si pentru barbati, pentru ca tatuajul poate fi simetric in acest caz. Evitati sanii, indiferent ca esti femeie sau barbat.
- Cutia toracica. Durerea va fi resimtita destul de intens pentru ca actioneaza asupra coastelor, dar este una dintre cele mai tatuate zone ale corpului.
- Abdomen. Tatuajele de pe abdomen vor arata foarte bine mai ales vara, la piscina. Alegerea desenului iti apartine in totalitate. Si pe aceasta zona trebuie sa fiti pregatiti sa simtiti un disconfort mai mare in timpul petrecut la salon.
- Brate. De obicei barbatii prefera tatuajele pe aceasta parte a corpului, dar acest lucru nu inseamna ca femeile nu-si pot tatua bratele. In ultima vreme a devenit o parte obisnuita si pentru reprezentantele sexului frumos.
Evitati sa tatuati anumite parti ale corpului, precum zonele genitale, fata, sanii, capul. Iar daca vreti sa va tatuati o anumita portiune a corpului, alege un simbol de dimensiuni reduse. Less is More! Always!
Ce riscuri implica tatuarea?
Fiecare dintre noi ar trebui sa fie constient ca tatuarea implica anumite riscuri pe care ar trebuie sa le stim foarte bine.
- Riscul imbolnavirii. Inainte de folosire, echipamentul trebuie sterilizat chiar daca nu a mai fost folosit. Nu mereu recipientele sunt sterilizate. Riscam propria sanatate.
- Indepartarea tatuajului fara cicatrici este cam imposibila. Sa nu mai vorbim despre faptul ca indepartarea unui tatuaj este un proces de durata si foarte costisitor.
- Riscul unor reactii alergice la pigmentii de tatuare, care pot fi indepartati foarte greu.
- Riscul formarii unui granulom, ca reactie la perceperea unui corp strain in organism, cum sunt particulele pigmentului tatuajului.
- Riscul determinat de lipsa unei informari corespunzatoare. Este indicat sa consulti un dermatolog inainte de efectuarea unui tatuaj. Iti va oferi detalii despre piele, despre cum percepe pielea un tatuaj, despre cand este bine sa faci un tatuaj, dar si cand nu este indicat. Paza buna trece primejdia rea!
Cum ingrijesti tatuajul?
Ai reusit sa obtii acel tatuaj pe care ti-l doreai atat de mult. Dar cum il ingrijesti? Pentru ca nu trebuie sa-l tratam doar ca pe un simbol, ci este recomandat sa-l ingrijim corespunzator.
- Scoate bandajul dupa cateva ore de la finalizarea tatuajului, asa cum ti s-a explicat la salon.
- Evita baile lungi, inotul sau sauna pana la vindecarea completa. Este foarte important sa evitam intrarea in contact prelungit cu apa.
- Evita soarele puternic si bronzatul. Cand tatuajul este proaspat, exista o rana care trebuie vindecata. Iar pentru vindecare, este necesar sa evitam contactul cu razele directe ale soarelui. Acopera-te cu materiale lejere, confortabile, confectionate din materiale care permit pielii sa respire.
Acestea sunt sfaturi minime, insa ceea ce trebuie sa faci pentru o ingrijire adecvata a tatuajului, este sa discuti cu cel care a realizat tatuajul si sa respecti intocmai instructiunile si sfaturile pe care ti le ofera.