Secţia de investigare a magistraţilor: Acreditarea ideii că procurorii acţionează ca ‘pluton de execuţie’ este o presiune periculoasă

Secţia de investigare a magistraţilor susţine că speculaţiile apărute în presă cu privire la influenţele politice în deschiderea dosarului pe numele Laurei Codruţa Kovesi sunt "atacuri grave şi total nefondate", iar acreditarea ideii că secţia acţionează ca un "pluton de execuţie" reprezintă "o presiune extrem de periculoasă" asupra procurorilor.

Secţia de investigare a magistraţilor a dat publicităţii joi un comunicat de presă ca reacţie la afirmaţiile din spaţiul public în legătură cu deschiderea dosarului pe numele fostei şefe a DNA.

"Cu privire la afirmaţiile lansate în spaţiul public, în cursul zilelor de 13 şi 14 februarie 2019, de mai multe publicaţii online, posturi de televiziune şi factori politici, prin care se fac speculaţii şi sunt realizate asocieri politice cu privire la activitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, în contextul citării unei persoane în calitate de suspect, într-un dosar aflat pe rolul Secţiei, conducerea acestei structuri atrage atenţia asupra pericolului creat de astfel de atacuri grave şi total nefondate la adresa independenţei procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei cu profesionalism şi obiectivitate. Acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie acţionează ca 'pluton de execuţie' şi că această Secţie 'se dovedeşte o măciucă în mâinile puterii politice', reprezintă o ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă asupra magistraţilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare în curs", afirmă sursa citată.

Potrivit comunicatului, secţia a fost creată ca o garanţie a independenţei magistraţilor, iar orice încercare de intimidare reprezintă presiuni şi ingerinţe nepermise în activitatea procurorilor.

"Precizăm, clar şi răspicat, că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie procedează întotdeauna la aplicarea întocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate, asigurând respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie, crearea acestei structuri de parchet fiind tocmai o garanţie a independenţei magistraţilor şi nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, în mod tendenţios şi nefondat, se afirmă de anumite în voci în spaţiul public. Atragem atenţia asupra faptului că orice încercare de intimidare a procurorilor în activitatea pe care aceştia o desfăşoară reprezintă presiuni şi ingerinţe nepermise în activitatea procesual penală, sens în care facem apel la toţi reprezentanţii partidelor politice şi a formatorilor de opinie la adoptarea unei atitudini decente şi rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi menţinută în limitele rezonabile ale unui discurs public moderat şi echilibrat", transmite sursa citată.

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a anunţat că a fost citată, pentru vineri, la Secţia de investigare a magistraţilor, într-un dosar în care are calitatea de suspect pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Dosarul are legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa, cercetările în acest caz fiind deschise în urma unui denunţ depus de fostul deputat Sebastian Ghiţă. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu)

Sursa: Agerpres