UPDATE Două persoane – reţinute de procurori în cazul tragediei de la Institutul ‘Victor Babeş’: un instalator şi şeful Serviciului Tehnic

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus miercuri reţinerea a două persoane pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în cazul tragediei de la Institutul "Victor Babeş", în care trei pacienţi au decedat.

Este vorba de un instalator şi şeful Serviciului Tehnic al spitalului.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, procurorii au decis punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor R.C., instalator în cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", respectiv P.L.V., inginer – şef Serviciu Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Din probele administrate până în prezent a rezultat faptul că:

* la data de 12.04.2021, în intervalul orar 16,55 – 16,57, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienţi;

* inculpatul P.L.V. nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen aferente Unităţii Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021 – 12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcţionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii mobile, în afara parametrilor optimi.

În acest context, spune Parchetul, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16,54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, P.L.V. i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcţionare a instalaţiei.

"Astfel, pe fondul neasigurării funcţionării în parametri optimi a instalaţiei de oxigen, precum şi a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei, intervenţie realizată defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unităţii Mobile de Terapie Intensivă şi la decesul celor trei pacienţi", precizează procurorii.

În cursul zilei de miercuri, cei doi inculpaţi vor fi duşi la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.

Trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit, pe 12 aprilie, după o defecţiune la TIR-ul ATI – unitatea mobilă de Terapie Intensivă – de la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor.

Din primele informaţii, tragedia ar fi avut loc după o creştere bruscă a presiunii în instalaţia de oxigen la care era conectat TIR-ul, care a dus la blocarea completă a ventilatoarelor la care erau conectaţi cei opt pacienţi aflaţi în acel moment în TIR-ul ATI. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editori online: Andreea Lăzăroiu, Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres