Analizarea oportunităţilor de dezvoltare a cooperării bilaterale, tema discuţiilor Dăncilă – Brajovic

Analizarea oportunităţilor de dezvoltare a cooperării bilaterale a constituit una dintre temele principale discutate, marţi, de premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Parlamentului din Muntenegru, Ivan Brajovic, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Cei doi oficiali au remarcat că vizita preşedintelui Parlamentului muntenegrean la Bucureşti constituie un bun prilej pentru dezvoltarea dialogului purtat cu ocazia vizitei prim-ministrului român la Podgoriţa (25 – 26 iulie 2018) şi au exprimat satisfacţia pentru nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale.

Convorbirile au permis analizarea oportunităţilor de dezvoltare a cooperării bilaterale, în special în plan economic şi a fost subliniat rolul important al diplomaţiei parlamentare în dezvoltarea cooperării bilaterale. Au fost trecute în revistă instrumentele de dezvoltare a cooperării sectoriale în domenii precum energie, turism, cultură şi educaţie, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

În ceea ce priveşte parcursul european al Muntenegrului, premierul român a reconfirmat că, pe perioada mandatului de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019, România va acţiona pentru avansarea negocierilor de aderare a Muntenegrului la UE, în baza meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare.

Prim-ministrul român a subliniat din nou, cu acest prilej, importanţa majoră a opţiunii strategice clare a Muntenegrului, reconfirmată prin aderarea la NATO în iunie 2017, şi a remarcat că apartenenţa la Alianţă a deschis calea către un proces consistent de reformă, benefic inclusiv pentru succesul negocierilor de aderare la UE, aflate deja într-o etapă avansată.

De asemenea, a fost reconfirmată influenţa benefică a politicii uşilor deschise a NATO asupra proceselor de reformă derulate de statele din Balcanii de Vest şi asupra cooperării regionale, a menţionat sursa citată. AGERPRES/(A – autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie