Buzău: Depozitul neconform de deşeuri cu conţinut de azbest al Fermit Râmnicu Sărat, închis oficial

Depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase cu conţinut de azbest aparţinând S.C. Fermit S.A. Râmnicu Sărat a fost închis oficial joi, sub coordonarea prefectului judeţului Buzău, Carmen Ichim, şi în prezenţa reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Buzău, ai Gărzii Naţionale de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău şi Inspectoratului Judeţean în Construcţii Buzău.

Documentele privitoare la închiderea depozitului de deşeuri de azbest al S.C. Fermit S.A. vor fi transmise în cel mai scurt timp Departamentului pentru Mediu al Uniunii Europene, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma.

Potrivit sursei citate, costul lucrărilor se ridică la aproape un milion de lei şi a fost suportat de firma râmniceană. Lucrările au constat în turnarea mai multor straturi de pământ, aplicarea unei membrane geotextile impermeabile, amenajarea unui sistem de drenaj pentru apele pluviale, forarea a trei puţuri pentru monitorizarea calităţii apei freatice, amplasarea de borne topografice pentru determinarea tasărilor şi deformărilor depozitului, împrejmuirea terenului şi realizarea unui drum de acces spre depozit.

"În continuare, proprietarul depozitului cu suprafaţa de aproape 2 hectare este obligat să monitorizeze şi să efectueze semestrial analize cu privire la calitatea factorilor de mediu, datele urmând a fi transmise GNM-CJ Buzău şi APM Buzău", a precizat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii a mai spus că "dintre cele 68 de depozite de deşeuri neconforme pentru care România risca sancţiuni din partea Comisiei Europene, trei depozite se află pe raza judeţului Buzău, cel de deşeuri nepericuloase de la Nehoiu închis în urmă cu un an, cel al societăţii Fermit S.A. şi cel de reziduuri petroliere al societăţii râmnicene Venus Oil Reg, aflată în insolvenţă, pentru care urmează să se demareze procedurile de închidere". AGERPRES/(AS-autor: Dorin Ivan, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie