Dăncilă: Centenarul trebuie să unească, societatea românească are suficiente resurse pentru realizarea acestui important obiectiv

Centenarul trebuie să unească, iar societatea românească are suficiente resurse pentru realizarea acestui important obiectiv, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

"Vin astăzi în Parlament la şedinţa solemnă a Centenarului Marii Unirii în calitate de prim-ministru cu un mesaj de pace şi unitate pe care-l adresez tuturor românilor. Centenarul este despre sărbătorirea idealului naţional, despre rememorarea faptelor înaintaşilor noştri care au reuşit să canalizeze forţa şi energiile acestui popor, despre valorile, principiile şi credinţa care au unit românii şi despre omagierea faptelor de eroism ale celor care s-au jertfit pentru români şi România Mare. Ca prim-ministru, am încredere în capacitatea întregii societăţi româneşti de a urma exemplul celor care au crezut în viitorul României şi am convingerea că Centenarul trebuie să unească, pentru că avem o datorie sacră, să transmitem copiilor noştri această moştenire de seamă primită de la înaintaşii noştri acum 100 de ani, iar societatea românească are suficiente resurse pentru realizarea acestui important obiectiv", a declarat premierul, miercuri, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

Viorica Dăncilă a subliniat că ea crede "în consens, în echilibru şi în cooperare".

"Vedem cu toţii că, din păcate, sunt situaţii în care este foarte dificil să se ajungă la un consens, însă eu am încredere că aceste obstacole pot fi depăşite. Orgoliile politice şi interesele personale nu au ce căuta pe acest drum", a spus Dăncilă.

Premierul a adăugat că în acest moment solemn al Centenarului încearcă să se inspire din înţelepciunea părinţilor Marii Uniri şi lasă în spate "dezbinarea şi atacurile, criticile nedrepte" sau chiar "jignirile" care i-au fost adresate anterior.

"Adresez un îndemn la unitate către toţi. De acum preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE intră în linie dreaptă, iar de la 1 ianuarie ne vom exercita responsabil mandatul pentru care ne-am pregătit pe parcursul întregului an. Să fim români uniţi în următoarele 6 luni în care România va juca un rol extrem de important, să arătăm că ţara noastră împlineşte cu demnitate această înaltă responsabilitate. Să fim români uniţi, astfel încât până în anul 2024 să adoptăm moneda euro în România (…) pentru a realiza proiectele strategice pentru România. Să nu le mai întrerupem pentru că le-au început ceilalţi, să le realizăm pentru români şi pentru România. Să fim români uniţi în Parlamentul European şi în faţa Comisiei Europene pentru ca România să fie admisă în spaţiul Schengen, iar ţara noastră să nu mai fie criticată pentru alte lucruri permise în state membre ale UE. Să fim români uniţi pentru consolidarea României în Europa şi în Alianţa Nord-Atlantică", a mai declarat Dăncilă.

Ea s-a declarat convinsă că la 100 de ani de la Marea Unire există cel puţin 100 de motive care să-i unească pe români.

"Avem cel puţin 100 de motive să acţionăm ca o naţiune demnă şi puternică", a mai declarat Dăncilă. AGERPRES/ (A – autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citiţi şi:

 

Iohannis căte parlamentari: Nu faceţi rău societăţii mergând mai departe cu legile justiţiei

 

Şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului Marii Uniri a început

 

Iohannis: Întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii este dacă vor continua să promită mult şi să livreze puţin

 

Dragnea: Trebuie să încetăm acest război între români şi români

 

Dăncilă: Salut pe liberali pentru contribuţia Brătienilor la Unire; e o ştachetă înaltă pentru cei ce conduc azi PNL

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie