Dăncilă: Salutăm progresele realizate de Muntenegru în procesul de negociere cu UE

Premierul Viorica Dăncilă a salutat miercuri, la finalul discuţiilor cu omologul său muntenegrean, Dusko Markovic, progresele realizate de această ţară în procesul de negociere cu Uniunea Europeană, reafirmând determinarea Bucureştiului de a sprijini în continuare procesul de extindere bazat pe principiul meritelor individuale.

"În ceea ce priveşte parcursul european al partenerilor noştri din Muntenegru, am reafirmat determinarea noastră de a sprijini în continuare procesul de extindere bazat pe principiul meritelor individuale. Salutăm progresele realizate de Muntenegru în procesul de negociere cu Uniunea Europeană şi remarc faptul că Muntenegru a deschis 32 din cele 33 de capitole aflate în negociere. (…) Muntenegru poate oferi întregii regiuni povestea de succes a unui stat capabil să îşi transforme societatea într-o manieră rapidă şi eficientă, punând în aplicare întregul set de reforme necesare pentru aderarea la UE. (…) În vederea finalizării cu succes a acestui proces complex, am reiterat omologului meu faptul că rămânem angajaţi să oferim prietenilor noştri din Muntenegru orice fel de asistenţă tehnică necesară", a subliniat Dăncilă, la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu Markovic.

 

Ea a adăugat că, pentru două state membre NATO, cooperarea în domeniul Apărării reprezintă o temă importantă de discuţii. "Am remarcat progresele realizate de Muntenegru de la momentul istoric al aderării în structurile Alianţei Nord – Atlantice, iunie 2017. (…) Am transmis disponibilitatea părţii române de a primi pentru instruire cadeţi din Muntenegru la Academia Navală 'Mircea cel Bătrân'", a precizat Viorica Dăncilă.

Premierul a informat că s-a agreat organizarea unui forum de afaceri româno-muntenegrean în cursul acestui an.

"Am discutat, de asemenea, despre securitatea energetică a regiunii noastre, care este de o importanţă capitală pentru stabilitatea şi prosperitatea Europei de sud-est. Am reamintit omologului muntenegrean obiectivul României de diversificare a rutelor de aprovizionare cu gaze şi energie electrică şi a surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii şi ale regiunii Balcanilor de vest, inclusiv prin dezvoltarea proiectului BRUA. Am convenit continuarea consultărilor dintre Transelectrica şi compania muntenegreană de transport de energie electrică pentru identificarea unei formule de cooperare. Agricultura este un alt domeniu-cheie al relaţiei noastre bilaterale. Am propus omologului meu cooperarea în domeniul producţiei prelucrării produselor alimentare, precum şi schimbul de experienţă între institutele de cercetare ştiinţifică din cele două ţări. (…) Am transmis omologului meu că partea română a finalizat procedurile interne necesare pentru semnarea acordului interguvernamental în domeniul securităţii sociale", a completat Dăncilă. AGERPRES/(A – autor: Dana Piciu, editor: Claudia Stănescu, imagine: Cătălin Soci, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Codruț Arsenescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie