Dăncilă: Vom discuta în primă lectură mai multe măsuri pentru descurajarea criminalităţii

Guvernul va dezbate marţi, în primă lectură, mai multe măsuri pentru descurajarea criminalităţii, care se referă la majorarea pedepselor pentru fapte grave şi deosebit de grave – omor, viol, răpiri, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale în cazul minorilor, a anunţat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

"În şedinţa de astăzi, vom discuta în primă lectură mai multe măsuri pentru descurajarea criminalităţii şi pentru protecţia vieţii şi siguranţei cetăţenilor. Pentru faptele grave şi deosebit de grave: omorul, violul, răpirile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale minorilor, trebuie aplicate pedepse mai mari. Pentru omor calificat vom creşte pedeapsa minimă la 20 de ani, iar pentru viol pedepsele vor fi mai aspre şi vor fi cuprinse între 5 şi 12 ani. Pentru forma agravantă a acestei infracţiuni, de exemplu, dacă victima este un minor, pedeapsa va fi între 7 şi 15 ani. De asemenea, stabilim o incriminare mai aspră pentru infracţiunea de lipsire de libertate. Va fi incriminată distinct ca variantă agravantă fapta săvârşită prin răpire, ce va fi pedepsită cu închisoare de la doi la opt ani. În cazul în care lipsirea de libertate are drept consecinţă moartea victimei, pedeapsa aplicată va fi până la 18 ani de închisoare. Având în vedere majorarea limitelor de pedeapsă, prin aplicarea regulilor concursului de infracţiuni se poate ajunge la aplicarea detenţiunii pe viaţă nu doar pentru omorul calificat. (…) Sunt măsuri necesare, pe care ne dorim să le transpunem cât mai rapid în legislaţie, pentru a oferi un plus de siguranţă şi pentru a descuraja faptele grave împotriva cetăţenilor", a declarat premierul, la începutul şedinţei de Guvern. AGERPRES/(A – autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citiţi şi:

 

* Guvernul va adopta mai multe acte normative pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale

 

* Dăncilă: Achiziţia de incubatoare pentru dotarea secţiilor de îngrijire nou-născuţi, finalizată până la 15 septembrie 

 

* Dăncilă: Maximul amenzii aplicate persoanelor care alertează în mod fals la 112 va fi de 5.000 de lei, de la 1.000 de lei 

 

* Dăncilă: Ne vom asuma în continuare actul guvernării; nu putem lăsa ca avansul economic să fie pus în pericol

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie