DNA: Ofiţer de la Poliţia Economică Sector 2, arestat pentru luare de mită

Ofiţerul de poliţie Adrian-Oliver Ristea, de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 2, a fost arestat preventiv pentru 30 zile printr-o decizie dată marţi de Tribunalul Bucureşti, el fiind acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită.

Potrivit anchetatorilor, în luna octombrie 2018, Adrian-Oliver Ristea a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale (martor în cauză) să-i remită, în două tranşe, suma de 1.500 de euro pentru ca, în temeiul atribuţiunilor de serviciu, să efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial în scopul eliminării concurenţei omului de afaceri.

"În scopul menţionat mai sus, la data de 5 noiembrie 2018, ofiţerul de poliţie a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinşi iniţial", informează un comunicat al DNA transmis, marţi, AGERPRES.

Sursa citată mai arată că, deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat până la sfârşitul anului 2018, poliţistul i-a solicitat martorului să îi furnizeze informaţiile necesare pentru a putea opri în trafic autoturisme care transportă produse contrafăcute şi implicit a lua măsurile legale, respectiv confiscarea mărfii şi întocmirea unui dosar penal deţinătorului acesteia.

Poliţistul a propus acest mod de lucru deoarece, în cazul constatării unei infracţiuni flagrante, nu era necesară o aprobare prealabilă de la şeful său ierarhic.

"Omul de afaceri a fost de acord cu această variantă, iar în data de 10 ianuarie 2019, urmare a informaţiilor transmise, inculpatul a oprit în trafic un autoturism ce transporta produse contrafăcute şi a procedat la constatarea unei infracţiuni flagrante. Ulterior, ofiţerul de poliţie i-a spus omului de afaceri să-i transmită şoferului căruia i s-a întocmit dosar penal că, pentru a-şi rezolva 'problema', trebuie să îi remită suma de 5.000 de euro. Deoarece, acesta din urmă nu putea să-i ofere decât 2.500 euro, după multe negocieri, inculpatul s-a mulţumit şi cu această sumă, intrând în posesia ei la data de 22 ianuarie 2019", se arată în comunicat.

Procurorii mai spun că, pe 28 ianuarie, într-un context asemănător, Adrian-Oliver Ristea a oprit un alt autoturism, de la ocupanţii căruia a pretins suma de 4.000 euro. În urma negocierilor purtate, inculpatul a fost de acord să primească suma de 1.500 de euro.

"În aceeaşi zi, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, ofiţerul de poliţie a primit 1.000 euro din suma pretinsă iniţial, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Restul de bani urma să-i fie remis inculpatului în cursul aceleiaşi zile", precizează DNA. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie