Gabriel Leş: Industria noastră de apărare nu este pregătită să răspundă nevoilor Armatei României

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat vineri, la Bistriţa, că industria de apărare a României nu este pregătită să răspundă nevoilor actuale ale Armatei, motiv pentru care transferul de tehnologie se va face treptat, implicând atât industria de stat, cât şi zona privată.

"Industria noastră de apărare, în acest moment, nu este pregătită să răspundă nevoilor Armatei României la capabilităţile anului 2018, când vorbim să fim compatibili cu toate armatele din structura euro-atlantică. Tocmai de aceea, transferul acesta de tehnologie, de know-how, partea de mentenanţă se va face treptat. Integrarea, de exemplu, a transportorului blindat 8X8 se va face în prima fază doar prin integrarea acestui produs în România, ca ulterior, pe orizontală, să fie implicată cât mai multă industrie locală, fie că vorbim de stat, fie că vorbim de zona privată, astfel încât, în timp, să poţi rezolva partea de mentenanţă în România, pentru că este extrem de scumpă şi nu poţi să faci mentenanţă la tehnica militară în altă parte, şi să începi să produci anumite componente care să deservească lanţul de aprovizionare pe produsul respectiv", a explicat ministrul.

Gabriel Leş a precizat că există discuţii cu Ministerul Economiei privind industria de apărare, pentru "românizarea" anumitor produse de care Armata are nevoie.

"Avem în gând şi am avut discuţii inclusiv în această săptămână cu ministrul Economiei ca să integrăm anumite produse şi să le românizăm, dacă îmi daţi voie aşa, să facem produse româneşti, având în vedere următorul aspect: orice producător de tehnică militară care va veni şi va face un produs în România nu poate să aibă ca management doar Ministerul Apărării Naţionale; va trebui ca acest produs să poată fi vândut pe extern, astfel încât, din punct de vedere economic, el să fie eficient. Vă dau un exemplu: dacă ai nevoie de 50.000 de arme de un anumit tip, alea s-ar putea, cu tehnologia nouă, să le faci în şase luni de zile şi Armata să nu-ţi mai comande şase ani de zile o armă de înlocuire. Dacă tu opreşti producţia la şase luni de zile, se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat de atâta vreme cu cei care nu au reuşit să ţină pasul cu tehnologia actuală", a spus ministrul Apărării.

Potrivit ministrului, "este normal" ca procentul de 2% din PIB alocat domeniului apărării să nu fie cheltuit doar în afara ţării.

"De doi ani de zile, ne-am asumat şi avem acei 2% şi am început achiziţia de tehnică militară. Suntem în două bărci destul de interesante. În primul rând, ca ministru al Apărării Naţionale şi ca Armată a României, necesarul este enorm, pentru că tehnica noastră este extrem de învechită, trebuie să recunoaştem, şi avem banii şi vrem produsul, pentru că noi astăzi luptăm, astăzi avem militari care luptă în condiţii de război în teatrele de operaţii şi trebuie să le dai tehnica militară cât mai bună, astfel încât să îi aduci în viaţă acasă. Pe de altă parte, din punct de vedere politic, este asumat politic acest 2%, este normal ca cei 2% să nu îi cheltui doar în afara ţării, adică să îi iei din buzunarul tău şi să îi dai în afară şi să nu aduci nimic în industrie. Este un program pe care îl vom face împreună şi îl gândim cu Ministerul Economiei, dar, clar, nu merge la ritmul la care ne-am dori noi, adică în doi ani de zile să retehnologizezi industria şi să îşi poată oferi toată paleta largă de produse de care ai nevoie", a afirmat Gabriel Leş.

Ministrul Apărării a vorbit şi despre programul de rezervişti voluntari, despre care a recunoscut că a avut un impact "destul de scăzut" în zona civilă.

"Avem un program care a fost pornit de aproximativ trei ani de zile, rezervistul voluntar. Este încă un proiect de început, încă impactul în zona civilă este destul de scăzut", a mai declarat Leş.

Ministrul Apărării Naţionale a participat, vineri, la dezvelirea unei statui a domnitorului Petru Rareş în faţa Palatului Administrativ din municipiul Bistriţa.

La eveniment au mai luat parte ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului, conducerea Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, a Consiliului Judeţean şi cea a Primăriei municipiului Bistriţa, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa, general Mircea Gologan, deputaţii Doina Pană şi Daniel Suciu, şefi de instituţii descentralizate. AGERPRES / (A – autor: Tina Dumitrescu, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie