Gabriel Leş: Naţiunile au responsabilitatea principală în cazul contracarării ameninţărilor hibride

Naţiunile au responsabilitatea principală în ceea ce priveşte contracararea ameninţărilor hibride, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, în cadrul conferinţei "Hybrid Warfare in the Black Sea – Romania, Europe, and NATO Collective Responses", desfăşurată, joi, la Palatul Cercului Militar Naţional.

"Cheia succesului este creşterea rezilienţei la nivelul întregului arc guvernamental şi în toate instituţiile statului", a spus Leş, care a precizat că nicio naţiune sau organizaţie internaţională nu poate avea acces, în mod individual, la toate nivelurile şi instrumentele necesare pentru contracararea ameninţărilor hibride, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) transmis AGERPRES.

Invitat în cadrul panelului "Războiul hibrid din zona Mării Negre şi răspunsuri transatlantice", şeful Direcţiei Operaţii din Statul Major al Apărării, generalul de brigadă Marian Botea, a susţinut o prezentare pe tema formelor războiului hibrid.

La rândul său, Simona Cojocaru, şeful Direcţiei pentru Politici de Apărare a MApN, a vorbit despre prezenţa ameninţărilor atât pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, cât şi în zona extinsă a Mării Negre, în contextul împlinirii a 100 de ani de la obţinerea independenţei mai multor ţări din regiune.

Colonelul Constantin Spînu, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice, a susţinut o prezentare referitoare la modalităţile de prevenţie în cazul războiului hibrid, în cadrul panelului intitulat "Prevenţia dezinformării în zona Mării Negre".

Organizată de German Marshall Fund of the United States, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, conferinţa a reunit experţi şi analişti politico-militari ce au dezbătut, în cadrul a trei paneluri de discuţii, probleme actuale privind războiul hibrid în regiunea Mării Negre şi au explorat modalităţile de contracarare a acestuia, atât la nivel naţional, cât şi în context aliat. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie