Iohannis, despre motivele proiectului de OUG de majorare a unor taxe: Este clar că există o problemă cu bugetul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că "este clar că există o problemă cu bugetul", din moment ce a fost anunţat un proiect de ordonanţă privind diverse majorări de taxe.

"Dacă PSD-ul a anunţat acum câteva luni de zile că nu va introduce noi impozite şi taxe şi acum la sfârşitul anului vine cu o ordonanţă de urgenţă, ordonanţă de urgenţă intitulată 'fel de fel', fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri acolo, pentru a lua bani din economia privată, este clar că există o problemă cu bugetul. Cum altfel putem să ne explicăm că suntem la sfârşitul anului şi nu avem un proiect de buget. Legea prevede un termen clar: până în 15 noiembrie a fiecărui an, Guvernul este obligat să prezinte în faţa Parlamentului proiectul de buget pentru anul viitor. Guvernul a ales să ignore această prevedere legală obligatorie. Concluzia este: nu au bani, nu ştiu cum să facă rost de bani şi inventează pe picior tot felul de impozite şi taxe. Total eronată această abordare psd-istă", a afirmat Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni după şedinţa CSAT.

Preşedintele a răspuns astfel fiind întrebat dacă a discutat cu ministrul de Finanţe sau dacă are alte informaţii legate de motivele apariţiei proiectului de OUG, pe care l-a şi criticat, în contextul în care a avertizat la un moment dat că nu mai există venituri la buget şi chiar s-a întrebat dacă mai sunt bani de pensii şi de salarii.

Despre faptul că au existat şi critici la adresa sa din cauză că nu se dau avizele pentru instituţiile de sub umbrela CSAT, Iohannis a replicat: "Iată că avizele s-au dat cu celeritate".

Fiind întrebat dacă, în atare condiţii, consideră că bugetul poate intra în termenul legal, poate ajunge în Parlament, preşedintele a precizat: "Bugetul putea să intre şi pe 1 noiembrie. Nu am avut niciun demers, nicio intenţie de a opri acest proiect foarte important, iar avizul de la CSAT a fost dat imediat ce a fost solicitat". AGERPRES/(A – autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie