Lazăr spune că nu au existat situaţii de incompatibilitate în legătură cu cele două dosare clasate care îl vizau pe Iohannis

Procurorul general Augustin Lazăr susţine că raportul Inspecţiei Judiciare nu a identificat situaţii de incompatibilitate în legătură cu cele două dosare clasate în anul 2014 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia care îl vizau pe preşedintele Klaus Iohannis.

Parchetul General a dat publicităţii miercuri un comunicat de presă în care se fac precizări cu privire la informaţiile apărute în mass-media în legătură cu un raport al Inspecţiei Judiciare, în care se arată că două dosare unde era vizat Klaus Iohannis au fost clasate în anul 2014 de către Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, condus la acea vreme de Augustin Lazăr.

Conform Parchetului General, raportul Inspecţiei Judiciare nu a identificat niciun aspect de natură a fi imputat lui Augustin Lazăr în calitate de procuror general al PCA Alba Iulia, în legătură cu soluţionarea celor două dosare.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Augustin Lazăr respinge ferm afirmaţiile false prin care se urmăreşte acreditarea în spaţiul public a ideii existenţei unei relaţii în afara cadrului instituţional cu preşedintele României. Procurorul general al PÎCCJ apreciază că nesolicitarea unui punct de vedere de către unele instituţii media, diligenţă minimală de natură profesională, reprezintă un indiciu privind lipsa de interes în a prezenta adevărul şi de a informa corect opinia publică. Raportul Inspecţiei Judiciare privind efectuarea unor verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu referire la modul de soluţionare a cauzelor referitoare la Klaus-Werner Iohannis, nu identifică niciun aspect de natură a fi imputat lui Augustin Lazăr în calitate de procuror general al PCA Alba Iulia sau unui alt procuror din cadrul acestei unităţi de parchet. Prin raportul Inspecţiei Judiciare s-a constatat că denunţurile penale nr. 595/P/2014 şi nr. 625/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de către Augustin Lazăr, ce avea funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cazul dosarului nr. 595/P/2014 acesta a semnat adresa de comunicare a soluţiei către petentă, certificând legalitatea şi temeinicia soluţiei", se precizează în comunicatul PG.

Parchetul General susţine că dosarele au fost repartizate de Augustin Lazăr către cei doi procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia conform specializării şi ordinelor prealabile de repartizare a sarcinilor de serviciu.

Astfel, conform dispoziţiilor art. 77 lit. l din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 2632/C/2014, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel "repartizează procurorilor spre soluţionare dosarele penale şi celelalte lucrări înregistrate, potrivit dispoziţiilor art. 18 alin. (3) lit. b), care se aplică în mod corespunzător".

"În ambele cazuri nu au existat situaţii de incompatibilitate a procurorilor, iar soluţiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice şi legale. De asemenea, în calitate de conducător al unităţii de parchet, Augustin Lazăr a semnat adresa de comunicare a uneia dintre soluţii. Cu referire la afirmaţiile false potrivit cărora cele două cauze au fost închise 'în timpul alegerilor prezidenţiale, pe şestache, în secret, fără să ştie nimeni', concluziile raportului Inspecţiei Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 reţin că în toate cauzele penale în care au fost emise soluţii pe fond referitoare la Klaus-Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluţionare, iar procurorii au procedat la verificarea competenţei de instrumentare în condiţii de celeritate", afirmă PG.

Referitor la informaţiile publicate în presă, Augustin Lazăr anunţă că va folosi toate căile prevăzute de lege în vederea reparării prejudiciului de imagine.

"Având în vedere afirmaţiile calomnioase şi informaţiile false referitoare la activitatea sa, lansate de unele instituţii media pornind de la un raport al Inspecţiei Judiciare care nu identifică niciun aspect imputabil, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi rezervă dreptul de a uza de toate căile prevăzute de lege în vederea reparării prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat", se mai arată în comunicatul Parchetului General. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie