Leş: NATO ar trebui să implementeze o strategie pe termen lung pentru a susţine securitatea la Marea Neagră

Alianţa Tratatului Nord-Atlantic ar trebui "să implementeze o strategie incluzivă, cuprinzătoare şi consistentă, pe termen lung, pentru a susţine securitatea la Marea Neagră", a afirmat, joi, ministrul Apărării, Gabriel Leş, la "Atlantic – Black Sea Security Forum".

"Rusia a ajuns la un nou nivel al abordării sale strategice, fiind gata să folosească agresiunea directă pentru a atinge anumite obiective politice şi de securitate", a spus ministrul.

El a vorbit, în acest context, despre evoluţiile "agresive" din zona Mării Negre, majoritatea dublate de "lipsa de transparenţă şi predictibilitate". Leş a menţionat "militarizarea Crimeii", expedierea în zonă a "unor sisteme militare moderne şi capabilităţi, inclusiv ofensive".

"Toate acestea sunt lucruri care ne îngrijorează în mod real şi credem că Alianţa ar trebui treacă dincolo de descurajarea pasivă din regiune şi să implementeze o strategie incluzivă, cuprinzătoare şi consistentă, pe termen lung, pentru a susţine securitatea la Marea Neagră", a afirmat el.

Leş a amintit exerciţiile militare ale Rusiei la graniţa NATO şi astfel a vorbit despre "o dinamică agresivă şi provocatoare, aproape cotidiană".

"Obiectivele strategice sunt evidente – să instaureze şi să păstreze dominaţia militară şi să nege accesul occidental în regiune, să submineze aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Georgiei, Ucrainei şi Republicii Moldova", a adăugat ministrul.

Într-un context atât de complex şi plin de provocări, a spus el, Marea Neagră a devenit o "zonă de importanţă strategică pentru securitatea Alianţei", nu doar o "problemă regională".

Ministrul Apărării a vorbit despre abordarea României privind securitatea militară, în contextul în care ţara noastră deţine, în prima jumătate a anului, Preşedinţia Consiliului UE.

Potrivit lui Leş, obiectivele României sunt "pragmatice" şi iau în calcul complementaritatea, în domeniul apărării, dintre UE şi NATO.

"Uniunea Europeană trebuie să se adapteze realităţilor cotidiene şi să presteze mai bine în domeniul apărării şi securităţii", a afirmat ministrul, care a susţinut că "NATO rămâne esenţa apărării europene".

Pe de altă parte, Leş a spus că sunt şi provocări "care nu sunt şi nu vor fi preocuparea NATO". "Aici Uniunea Europeană trebuie să se consolideze", a evidenţiat ministrul Apărării. AGERPRES/(A – autor: Oana Ghiţă, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citiţi şi:

 

* Meleşcanu: România – unul dintre jucătorii-cheie de la Marea Neagră; în ultimii 10 ani – activităţi de tip hibrid în regiune

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie