MAE/Atenţionare de călătorie: Actualizări OMS privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea măsurii de extindere cu încă trei luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională – USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/sau derivate din vaccine, actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de MAE, au fost incluse în lista menţionată Afganistan, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee şi Somalia.

"Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării", se arată în comunicat.

Este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre şi dinspre: Republica Democratică Congo, Kenya, Mozambic şi Niger.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în subregiunea lacului Ciad se menţine pentru ţările învecinate: Benin, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Djibouti, Etiopia, Malawi şi Sudanul de Sud. OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipolio.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/polio, http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/home_en, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!". AGERPRES/(AS-editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie