Maramureş: Pesta porcină africană, confirmată la un mistreţ în Slătioara

Un porc mistreţ găsit mort pe Fondul de Vânătoare nr. 19 Slătioara, în judeţul Maramureş, a fost confirmat, în urma analizei Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, ca purtător al virusului pestei porcine africană, fiind activat planul de măsuri specifice, a informat, vineri, pe pagina sa de Facebook, prefectul Vasile Moldovan.

"A fost aprobat planul de măsuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o suprafaţă de 8 km, care include localităţile Slătioara, Strâmtura, Glod, Poienile Izei, Botiza, Văleni, Bârsana respectiv zona tampon, pe o suprafaţă de 5 km, ce include localităţile Budeşti, Petrova, Rozavlea, Şieu, Năneşti, Sârbi, Leordina, Hoteni, Breb, Sat Şugatag, Onceşti, Coştiui. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreţilor prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire", a precizat Vasile Moldovan.

În context, directorul adjunct al DSVSA Maramureş, Dănuţ Crişan, a subliniat că vor fi aplicate măsuri care prevăd inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulaţiei animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline) prin incinta pădurilor; intrarea şi ieşirea în şi din pădure a persoanelor fizice şi juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice şi comunicate la DSVSA Maramureş.

Totodată, exploataţiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureş sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricţionare a mişcării animalelor.

De asemenea, specialiştii vor lua măsurile de biosecuritate specifice (igiena corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane. AGERPRES / (AS – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Publicat în Fără categorie